Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 6 van 144 - 1432 Resultaten

Sinusbeheer - primair

Sinusbeheer is een speciale vorm van gefaseerd maaibeheer in graslanden. Het leidt tot betere omstandigheden voor en een toename van insecten, zonder verruiging van de vegetatie. Dat blijkt uit de resultaten van zes jaar..


Lees verder 19 december 2024   6 mnd oud
Vliegend Hert

Sinds een aantal jaren wordt Nederlands grootste en stoerste kever gemonitord: het vliegend hert. Hiervoor gaan vrijwilligers in de avonduren het bos in, om deze luidruchtig vliegende kevers te tellen. Zijn verborgen levenswijze..


Lees verder 18 december 2024   6 mnd oud
Hoogveenven met op de achtergrond een adderhotel

Op het Westersche Veld bij Rolde is de afgelopen jaren gewerkt aan een kwaliteitsimpuls voor de natuur. Overmatige opslag is verwijderd en er zijn maatregelen genomen voor herstel van de grondwaterstanden. Dit om het aanwezige..


Lees verder 18 december 2024   6 mnd oud
Kleine vos

Laat jezelf bijpraten over de actuele uitdagingen voor de natuur en over wat jij kunt doen voor de natuur. Nature Today organiseert in het eerste kwartaal een online Masterclass die je helpt om natuur een heldere plaats in je..


Lees verder 17 december 2024   6 mnd oud
Juchtleerkever (Osmoderma eremita)

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de juchtleerkever, een boomholtespecialist die wettelijk goed beschermd is, maar dan moeten we wel handelen naar de..


Lees verder 14 december 2024   6 mnd oud
Europese hoornaar - primair

De meeste mensen associëren wespen met de zomer. Dan kom je ook de meeste wespen tegen, maar ook in de winter zijn ze nog te vinden. Dat is wel wat moeilijker, omdat ze verstopt zitten. Je vindt sporen dat ze er zijn, maar de..


Lees verder 9 december 2024   6 mnd oud
infographic bodemdierendagen 2024

Nee, de naaktslak is niet de grote winnaar geworden van de Bodemdierendagen 2024. Bij de tiende editie van dit landelijke citizen science-onderzoek met als thema ‘10 voor de bodem!’ kwamen bijna drieduizend burgerwetenschappers..


Lees verder 5 december 2024   6 mnd oud
Geelpootwoorworm

Onderzoek naar exotische ongewervelden in tropische kassen levert soms verrassingen op. Zo werd in maart 2024 een afwijkende oorworm aangetroffen in een tropische kas in Heijen in Noord-Limburg. Het bleek de geelpootoorworm, een..


Lees verder 2 december 2024   7 mnd oud
Maculinea nausithous, donker pimpernelblauwtje

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort waarvoor ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: het donker pimpernelblauwtje, een vlinder met een slimme overlevingsstrategie, die het slachtoffer wordt van dom..


Lees verder 28 november 2024   7 mnd oud
Bij op Sint-janskruid

Om regenwater beter op te vangen en de biodiversiteit in de stad te versterken, zaait Tilburg sinds dit jaar inheemse bloemenmengsels in. Toch is het inzaaien van deze bijzondere mix geen wondermiddel...


Lees verder 27 november 2024   7 mnd oud

Archief