Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 63 van 144 - 1432 Resultaten

Jonge aanplant rijk-strooisel

Een gezonde bosbodem is een vereiste voor een goed functionerend en weerbaar, oftewel veerkrachtig bos. Met een veranderend klimaat en daarmee extremere omstandigheden, is het verbeteren van de bodem op de veelal arme zandgronden..


Lees verder 3 maart 2020   5 jaar oud
zwartsprietdikkopje - primair

Veel insecten overleven de winter als ei, larve of pop en veel daarvan zoeken een veilige plek in planten. Voor veel van die soorten is het dan ook belangrijk dat niet alle plantengroei in het najaar wordt weggemaaid. Winterklaar..


Lees verder 2 maart 2020   5 jaar oud
Man Stylops nevinsoni op achterlijf vosje Andrena fulva

Waaiervleugeligen zijn parasitaire insecten die het vooral voorzien hebben op bijen en wespen. Ze behoren zonder twijfel tot de meest bizarre insectengroepen die er bestaan. Vrouwtjes zien eruit als larven en blijven in hun..


Lees verder 2 maart 2020   5 jaar oud

Van de in Nederland ernstig bedreigde heidehommel was tot voor kort zeer weinig bekend. Om licht in deze duisternis te scheppen heeft in het afgelopen jaar soortgericht onderzoek plaatsgevonden. Als onderdeel van dit onderzoek is..


Lees verder 26 februari 2020   5 jaar oud
Kinderen zaaien Idylle in Rijswijk

De idylles van de Vlinderstichting zijn een landelijk succes: plekken waar bewoners samen bloemrijke graslanden inzaaien voor vlinders, bijen en mensen. Nu heeft ook Zuid-Holland de aanleg van idylles omarmd. Bezoekers en bewoners..


Lees verder 19 februari 2020   5 jaar oud
natuur in de stad Culemborg

Alle publiciteit rond de achteruitgang van de biodiversiteit heeft in veel gemeenten geleid tot de roep om meer aandacht voor natuur in de stad. Die roep komt uit de gemeenteraad en soms ook uit de colleges van burgemeester en..


Lees verder 10 februari 2020   5 jaar oud
vogelakker texel - Primair

Vandaag verscheen het Living Planet Report ‘Natuur en landbouw verbonden’. Daaruit blijkt dat populaties van wilde diersoorten in agrarisch gebied zijn afgenomen met 50%. Toch kan in agrarisch gebied veel gedaan worden om natuur..


Lees verder 6 februari 2020   5 jaar oud
LPR NL 20. Cover. Luchtfoto Drentsche Aa

Onze Nederlandse natuur op land staat er slecht voor. Sinds 1990 zijn populaties wilde dieren in zowel open natuurgebieden zoals heide, als in het agrarisch landschap, gemiddeld gehalveerd. Deze zorgwekkende ontwikkeling blijkt..


Lees verder 6 februari 2020   5 jaar oud
Nieuwe bladvlooien. Boven: Craspedolepta latior, Cacopsylla crataegi en Aphalara ulicis. Onder: Cacopsylla pulchra, Bactericera reuteri en Spanioneura fonscolombi. Alle nieuw voor Nederland

In 1926 werd de laatste Nederlandse naamlijst van bladvlooien gepubliceerd. Dit is opvallend, omdat diverse soorten economisch van belang zijn. In het laatste nummer van de Nederlandse Faunistische Mededelingen wordt deze lacune..


Lees verder 4 februari 2020   5 jaar oud
Steenhommel. Bombus lapidarius

Vijftien nieuwe partners hebben zich aangesloten bij Bijenlandschap West-Brabant. Met 34 partners in totaal is het nu de grootste netwerkorganisatie voor bijen en bestuivers in Nederland. Tijdens de jaarlijkse netwerkbijeenkomst..


Lees verder 1 februari 2020   5 jaar oud

Archief