Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 84 van 142 - 1417 Resultaten

Suzuki fruitvliegjes op rottend fruit

Uit het grote aantal suzuki-fruitvliegen in feromoonvallen van de eikenprocessievlinder en op rottend fruit blijkt dat ze nog volop actief zijn. Door nu met eenvoudige valletjes de fruitvliegen te vangen, is een verdere vergroting..


Lees verder 14 oktober 2017   7 jaar oud

Het is bijna tijd voor de Bodemdierendagen. Van 4 tot en met 8 oktober gaan overal in Nederland mensen hun achtertuin in of balkon op om te kijken wat daar leeft. Zo komen we samen te weten hoe het met die onmisbare, maar vaak..


Lees verder 2 oktober 2017   7 jaar oud
Werkster Aziatische hoornaar van Dreischor

Op 30 september is in Dreischor (Zeeland) het nest van de Aziatische hoornaar gevonden door de inzet van een team van deskundigen. Twee weken eerder werd deze exotische wesp hier voor het eerst voor ons land vastgesteld. De..


Lees verder 2 oktober 2017   7 jaar oud
Mediterraan draaigatje

De exotische mier mediterraan draaigatje is pas sinds kort bekend uit ons land, maar is nu al op verschillende plaatsen opgedoken. De soort is dus sterk invasief. De plaatselijke soorten worden weggeconcurreerd en bovendien wordt..


Lees verder 23 september 2017   7 jaar oud
Werkster zandhommel Bombus veteranus

Tijdens onderzoek naar de zandhommel op de Korendijkse slikken, is nu voor het eerst ook een nest gevonden. De soort is pas vorig jaar op deze plek ontdekt. De bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor;..


Lees verder 21 september 2017   7 jaar oud
Vespa velutina front. Aziatische hoornaar

Op 17 september zette Ron van der Roer enkele foto’s van een Aziatische hoornaar op Waarneming.nl. Hij vond de versufte wesp op het pad langs zijn moestuin in Dreischor (Schouwen-Duiveland). De determinatie werd bevestigd en..


Lees verder 19 september 2017   7 jaar oud
Bergrenmier

Van de bergrenmier is dit jaar een nest gevonden in Zuid-Limburg; de soort was nog niet bekend uit ons land. Hij is lastig te onderscheiden van de algemene grauwzwarte renmier en de vraag is of de soort een nieuwkomer is of altijd..


Lees verder 18 september 2017   7 jaar oud
Herfsthangmatspin

Vorig weekend zijn door heel Nederland de spinnen in tuin en huis geteld. De kruisspin prolongeert haar eerste plaats voor de vijfde keer op rij. De grote trilspin en de herfstspin doen goed mee en de brugspin is een nieuwkomer in..


Lees verder 17 september 2017   7 jaar oud
Xanthopimpla punctata. Een sluipwesp

Sluipwespen kunnen hun legboor, een holle legbuis voor het plaatsen van eieren, in elke gewenste richting bewegen door het uiteinde van de boor van vorm te veranderen. De legboor kunnen ze hierdoor gericht sturen met de spieren in..


Lees verder 11 september 2017   7 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

Vandaag promoveert Chantal Vogels op haar onderzoek naar de rol van de noordelijke huissteekmug bij de overdracht van het West-Nijl virus in Europa. Een belangrijke conclusie is dat Nederlandse steekmuggen het West-Nijl virus..


Lees verder 8 september 2017   7 jaar oud

Archief