Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 95 van 144 - 1432 Resultaten

Vespa crabro, Hoornaar,

Uit een rondgang langs wespenbestrijdingsdiensten in heel Nederland blijkt dat vooral in het zuiden en oosten van het land het aantal meldingen van wespennesten tussen de 30 en 75 procent minder is dan normaal. De zware buien eind..


Lees verder 6 augustus 2016   8 jaar oud

Tijdens een onderzoek naar de fauna van dood hout in de provincie Noord-Brabant is de gladde slankmier gevonden op Landgoed Valkenhorst. Deze mier is zeer zeldzaam in ons land en laat de waarde van dood hout voor fauna zien...


Lees verder 25 juli 2016   8 jaar oud
Amazonemier met geroofde renmierpop

De amazonemier is een slaafhoudende soort die andere mierensoorten gebruikt om het werk voor de kolonie te doen. Vroeger had de amazonemier een ruime verspreiding in de zuidelijke helft van ons land, al was ze altijd zeldzaam. Op..


Lees verder 18 juli 2016   8 jaar oud
Dode hommels onder de lindebomen

Nu de lindebomen bloeien is het mogelijk dat er onder de bomen een groot aantal dode hommels. De massale sterfte is een jaarlijks terugkerend en eeuwenoud verschijnsel. De hommels komen om van de honger. De lindebomen waar sterfte..


Lees verder 12 juli 2016   8 jaar oud
Larve Brede geelgerande waterroofkever eet kokerjuffer

De Brede geelgerande waterroofkever is voor het tiende jaar op rij in Nederland waargenomen en het predicaat ‘uitgestorven’ kan worden geschrapt. Het is de grootste, strengst beschermde waterroofkever van Europa. Onderzoek toont..


Lees verder 8 juli 2016   9 jaar oud
Tekenbeet

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het teken-encefalitisvirus (TBE-virus) aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in teken is aangetroffen in Nederland. Er zijn geen patiënten bekend die in Nederland besmet zijn..


Lees verder 30 juni 2016   9 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

De weersomstandigheden de afgelopen weken waren ideaal voor steekmuggen. Door de overvloedige neerslag zijn veel kraamkamers gevuld met water waar steekmuggen hun eieren in leggen en de muggenlarven zich ontwikkelen...


Lees verder 29 juni 2016   9 jaar oud
Tekenbeet

Komende maand is de piek van het tekenseizoen met naar verwachting ruim 400.000 tekenbeten. In mei en juni werden op Tekenradar.nl tot nu toe 13 procent meer tekenbeten gemeld dan het gemiddelde van de voorgaande drie jaren, 3500..


Lees verder 27 juni 2016   9 jaar oud

In 2015 werd in het Vlaams-Nederlandse natuurgebied het Merkske een zeer succesvolle 1000-soortendag gehouden. De gegevens van de inventarisaties en determinaties zijn nu bij elkaar gebracht in een lijvig rapport. Met 3389 soorten..


Lees verder 20 juni 2016   9 jaar oud
eenmalig gebruik Mannetje vliegend hert, te herkennen aan het formaat en de geweivormige kaken

Een ontmoeting met het vliegend hert vergeet je niet snel. Het mannetje kan zo’n 8 centimeter groot worden met opvallende gewei-vormige kaken. Het vliegend hert is zeldzaam in Nederland en is in Europa wettelijk beschermd. De..


Lees verder 16 juni 2016   9 jaar oud

Archief