Natuurberichten

Categorie: Insecten

Pagina 99 van 142 - 1417 Resultaten

Slobkousbijen, tubebijen, tronkenbijen en asbijen. Dit is slechts een greep uit de 71 bijensoorten die in 2015 zijn gevonden in een deel van het Groene Hart: het Land van Wijk en Wouden. Een groot aantal partijen werkt in deze..


Lees verder 4 november 2015   9 jaar oud

Het klinkt zo logisch: zorg voor een hogere waterstand en je verdroogde hoogveen herstelt. In de praktijk is echter maatwerk nodig om het gewenste natuurherstel te bereiken. Dankzij een langzaam verhoogde waterstand in de..


Lees verder 29 oktober 2015   9 jaar oud

Recentelijk werd een aantal voor Nederland nieuwe diersoorten van de Maasvlakte gemeld. Nu wordt er een tweede nieuwe hooiwagen van dit opmerkelijke gebied gemeld: Nelima gothica. Het is een bewoner van stenige gebieden, die op de..


Lees verder 19 oktober 2015   9 jaar oud

Cicaden staan bij veel entomologen als lastig herkenbare beesten bekend. Mogelijk doordat veel Nederlandse soorten klein zijn en pas na zorgvuldig onderzoek aan de genitaliën te determineren zijn. Door gerichte aandacht zijn er in..


Lees verder 14 oktober 2015   9 jaar oud

In de jaren 1990 werd de exotische Noord-Amerikaanse walnootboorvlieg voor het eerst gemeld uit Europa. Het ging toen om lokale vestigingen in Italië en Zwitserland en met relatief beperkte schade in de notenteelt, vooral in..


Lees verder 1 oktober 2015   9 jaar oud

In de Geul bij Wijlre zijn kiezelzwemwantsen gevonden. De zeldzame waterinsecten leven op de grindbodem van de Geul. In Wijlre, gemeente Gulpen-Wittem, werkt ARK Natuurontwikkeling met verschillende partijen samen aan het..


Lees verder 27 september 2015   9 jaar oud

Na een ogenschijnlijke afwezigheid van bijna 40 jaar, is de gele tubebij weer in Nederland gezien. Op de Sallandse Heuvelrug is deze als verdwenen beschouwde soort waargenomen. Spectaculair, zeker omdat de soort nooit eerder in..


Lees verder 21 september 2015   9 jaar oud

De speerwaterjuffer is een zeer zeldzame libellensoort van matig voedselrijke, niet verzuurde vennen. De laatste bolwerkjes voor deze soort liggen in Noord-Brabant, maar ook daar is herstel en bescherming van het leefgebied hard..


Lees verder 18 september 2015   9 jaar oud
Rode ring of vlek na een tekenbeet

Het RIVM meldt dat door de toename van mensen met de ziekte van Lyme ook de kans op hartritmestoornissen door Lyme toeneemt. Volgens een nieuwe peiling onder huisartsen komt dit bij ongeveer 10 patiënten per jaar voor. Snelle..


Lees verder 17 september 2015   9 jaar oud

Bijna 5.000 spinnen zijn deze week in Nederland waargenomen tijdens de derde Nationale huis- en tuinspinnentelling. Dat maakte het VARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 zondagmorgen bekend. De kruisspin steekt er, net..


Lees verder 14 september 2015   9 jaar oud

Archief