Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 21 van 83 - 828 Resultaten

Leemhoeden vormen met hun dertien soorten in Nederland een relatief klein genus (geslacht). Ongeveer de helft van dat aantal soorten kan op houtsnippers of dood hout groeien. In dit natuurbericht bespreken we er twee van: de..


Lees verder 26 augustus 2021   3 jaar oud

Ondanks het afwisselende weer werden tot nu toe maar weinig paddenstoelen waargenomen. Na de extreme regenval in juni was er in de meeste regio's van ons land maar weinig neerslag. De zomerse temperaturen zorgden ervoor dat de..


Lees verder 18 augustus 2021   3 jaar oud

De afgelopen week heeft het in grote delen van het land flink geregend. Vooral inktzwammen reageerden hierop en kwamen lokaal in grote aantallen tevoorschijn. Behalve de algemene inktzwamsoorten werden er ook een aantal bijzondere..


Lees verder 7 juli 2021   3 jaar oud
#24uurnatuur

Op 14 augustus organiseert SoortenNL een 24 uur durende excursiemarathon in de natuur op Terschelling. Volg het live op social media of ga zelf op pad bij jou in de buurt. Om iedereen goed voor te bereiden nemen we je ook de..


Lees verder 1 juli 2021   3 jaar oud

Het klimaat begint langzaam maar zeker te veranderen. Hittegolven lijken al meer een vast zomers fenomeen te worden, afgewisseld met periodes met zware regenval. Er zijn maar weinig paddenstoelen die het uithouden onder deze..


Lees verder 23 juni 2021   3 jaar oud

In Nederland komen ongeveer zeventig boleten voor, waaronder zeventien fluweelboleten. Op maandag 7 juni organiseert de Nederlandse Mycologische Vereniging een online lezing, dit keer door Chiel Noordeloos, over de fluweelboleten..


Lees verder 2 juni 2021   3 jaar oud
Eik - primair

Vandaag, 22 mei, is het wereldbiodiversiteitsdag en daarom besteden we bijzondere aandacht aan de meest ‘biodiverse soort van Nederland’: de eik is soort van de dag. Via het Twitteraccount #soortvandedag wordt elke dag een van de..


Lees verder 22 mei 2021   3 jaar oud

Op maandag 24 mei organiseren de Nederlandse Mycologische Vereniging en de Bryologische en lichenologische Werkgroep van de KNNV een online-lezing over bijzondere groepen schimmels, waaronder vrij levende schimmels, korstmossen en..


Lees verder 19 mei 2021   3 jaar oud
De bladloze orchidee Gastodia elata is volledig mycoheterotroof

Orchideeën vormen unieke interacties met mycorrhiza-schimmels. In plaats van vredig samen te leven met schimmels, zoals de meeste planten, buiten ze de schimmels uit. Een recent verschenen studie van Naturalis biedt nieuwe..


Lees verder 15 mei 2021   3 jaar oud

Onlangs is een meesterwerk over wimperzwammen verschenen van de hand van Henk Huijser, specialist in deze groep paddenstoelen. Gedurende zo'n vijftig jaar werden slechts vijf soorten wimperzwammen in ons land onderscheiden, nu..


Lees verder 12 mei 2021   4 jaar oud

Archief