Natuurberichten
Categorie: Paddenstoelen
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.Pagina 44 van 84 - 833 Resultaten

Nu de winter voorbij is worden de eerste mieren weer actief. In Zuid-Limburg hebben steekmieren last van een zeldzame schimmelparasiet, vooral na de winter, na een lange periode van dicht op elkaar leven in het nest...
Na een pittige klimpartij naar een uitkijkpunt in de duinen van Schoorl werden op de top vele Doolhofelfenbankjes opgemerkt. Terwijl de vele bezoekers zich vergaapten aan het prachtige vergezicht werd de aandacht van een..
De Berkenzwam is een dodelijke zwakteparasiet die uitsluitend voorkomt op de berk. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste doodsoorzaak van de berk. Berken die kwijnen door verdroging, verdringing door andere boomsoorten,..

Oesterzwammen kent iedereen wel van de supermarkt. Naast champignons worden er in toenemende mate oesterzwammen te koop aangeboden. Meestal gaat het om Gewone oesterzwammen maar niet altijd. Na de Gekweekte champignon staat de..
De door hun kleuren veel geprezen kelkzwammen hebben zich altijd al in een grote populariteit mogen verheugen. Ondanks de grote belangstelling is de kennis van de soorten bij de meeste bewonderaars matig tot slecht en voorbehouden..

Fluweelpootjes behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen. De groepjes glanzende, geelbruine paddenstoelen kunnen zelfs wat vorst verdragen. Fluweelpootjes zijn goed te herkennen aan de bruine, fluwelig behaarde stelen. Recent..
De winter is het jaargetijde bij uitstek om naar grote meerjarige houtzwammen uit te kijken. Tot voor kort werd de Echte vuurzwam als een in Nederland vrij algemene houtzwam beschouwd. Volgens recente bevindingen kan het echter in..

Hoe herstel je op voormalige landbouwgrond in laagveengebieden een veenvormende en soortenrijke vegetatie? Dat is een belangrijke vraag die we willen beantwoorden met het onderzoeksproject 'Omhoog met het Veen' in het Ilperveld...
Voorjaarsbreeksteeltjes zijn vrijwel uitsluitend bekend van het voorjaar. Vooral in de maanden april en mei maak je kans ze te vinden. Er zijn in Nederland slechts een paar vondsten bekend van de late herfst. Des te opmerkelijker..
Op de Papenberg is een aantal bedreigde Bruine schijntrechterzwammen gevonden. Het gaat slecht met deze zeldzame paddenstoel. Verzuring van de standplaatsen zal hier waarschijnlijk aan ten grondslag liggen. De vondst op de..