Natuurberichten
Categorie: Planten
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over planten door onder andere Stichting FLORON, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De plantenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van plantensoorten, seizoenveranderingen, bloei, bladontplooiing, rijping van vruchten, bladverkleuring en bladval, exoten, weersinvloeden op planten en de uiteenlopende interacties met allerlei diersoorten. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle plantenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 149 van 205 - 2048 Resultaten

Tijdens inventarisatiewerkzaamheden hebben boswachters van Staatsbosbeheer in Nationaal Park De Biesbosch het zeer zeldzame Noords walstro (Galium boreale) gevonden. In totaal gaat het om zo’n 50 tot 100 planten. Noords walstro is..

In de Gelderse Achterhoek beheert Staatsbosbeheer verschillende terreinen in de omgeving van Zieuwent en Lievelde, waaronder de Koolmansdijk, het Lievelderveld en de Nijkampsheide. In de afgelopen twee jaar zijn hier 48 soorten..
Binnenkort staan de eerste bloemen van de klimop weer in bloei. De bloeiverwachting van De Natuurkalender voorspelt de gemiddelde eerst bloei op 13 september, maar de allereerste kunnen we al de komende week verwachten. Wie geeft..

Natuurontwikkeling langs de grote rivieren heeft een spectaculaire toename van zeldzame pionierplanten tot gevolg. Rivierdynamiek keerde terug en aanleg van nieuwe geulen en verlaagde uiterwaarden zorgden voor ideale nieuwe..

De verwachting eind mei van de Natuurkalender bloeiverwachting dat de zomerbloeiers relatief vroeg in bloei zouden komen is uitgekomen. Gemiddeld bloeiden ze negen dagen eerder dan vijftig jaar geleden...

Drie vegetatieonderzoekers van de Stichting Berglinde troffen tijdens een veldonderzoek in Nationaal Park Veluwezoom de zeldzame dennenorchis aan. Het plantje groeit tussen de bosbessenstruiken...

Boswachter Guus van Oostwaard vond een nieuwe groeiplek van ongeveer 50 moeraswespenorchissen in de Vlietlanden. Dat is een zeer mooie vondst, want deze bloemen zijn zeer zeldzaam in Nederland...

Als we de ambrosiaplant in Nederland zijn gang laten gaan, kan het hooikoortsseizoen in de toekomst twee maanden langer gaan duren. Herkennen van deze plant is echter lastig. Daarom heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit..

Nu is het de tijd om bessen uit de heidefamilie te oogsten. In het wild zijn in juli en augustus rijpe blauwe bosbessen te vinden; in sommige tuinen kun je de grotere blauwe bessen oogsten. Vanaf eind augustus is ook de rode..

Op 25 juli is de feestdag van Sint Jakobus, en toevallig of niet, juist nu staat het Jakobskruiskruid volop in bloei. Het Jakobskruiskruid staat bekend om zijn gifstoffen (alkaloïden) die met name de lever aan tasten, en juist aan..