Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 10 van 209 - 2087 Resultaten

Nachtvlinders als klein avondrood kunnen belangrijke bestuivers van bloemplanten zijn.

Verwildering of ‘rewilding’ als strategie voor natuurbescherming wint aan populariteit. Het bevorderen van natuurlijke processen staat centraal. Wat dat oplevert aan biodiversiteit blijft vaak beperkt tot grote zoogdieren en..


Lees verder 15 juli 2024   10 mnd oud
Nachtvlinderen in de Weerribben.

Afgelopen weekend vond de twintigste editie van de Nationale Nachtvlindernacht plaats. Er waren voorafgaand aan het weekend ongeveer zestig excursies gepland. De meeste excursies konden gelukkig wel doorgaan, al gooide het weer..


Lees verder 9 juli 2024   10 mnd oud
Een gewone langhoornbij doet zich te goed aan nectar.

Het ging al slecht met de bestuivende insecten zoals hommels, bijen en vlinders, maar dit jaar ziet het er nog somberder uit. “We zien bijna geen hommel of wilde bij meer”, zegt Staatsbosbeheer-boswachter Thomas van der Es op..


Lees verder 5 juli 2024   10 mnd oud

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli is het de nacht van de nachtvlinders. Voor de 20e keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht georganiseerd, en deze jubileumeditie valt samen met het verschijnen van een wel heel..


Lees verder 5 juli 2024   10 mnd oud
Dagpauwoog - primair

Na wekenlang maar erg weinig vlinders te hebben gehad, komen nu de zomergeneraties los. De koolwitjes zijn er eindelijk weer en ook lijkt het een prima zomer te worden voor atalanta en dagpauwoog. Ga op pad de komende weken en..


Lees verder 4 juli 2024   10 mnd oud
distelvlinder - primair

De distelvlinder is een bekende lange-afstandsvlieger. We weten dat ‘onze’ vlinders in de nazomer naar Afrika vliegen, zelfs ten zuiden van de Sahara. Nieuw onderzoek geeft aanwijzingen dat ze soms nog verder vliegen en vanuit..


Lees verder 27 juni 2024   10 mnd oud
Nachtvlinderen - primair

Het wordt steeds donkerder en in de verte zie je opeens een fel licht met een wit schijnsel, waar diverse figuren omheen lopen. Een mystieke sekte die haar rituelen uitvoert? Dan ruik je een sterke alcoholgeur en dat maakt het..


Lees verder 24 juni 2024   10 mnd oud
Maasdijk

Zomaar een eenvoudige dijk. Je bent er al vele malen langsgekomen en hebt er nooit aandacht aan besteed. Maar als je er even rondneust kom je tot je verbazing allerlei planten en dieren tegen die je nooit eerder zag. En dat gewoon..


Lees verder 22 juni 2024   10 mnd oud
Klein geaderd witje - primair

Half juni is gepasseerd en dan zijn normaal gesproken de tweede generaties van de koolwitjes volop aanwezig. Nu worden er nog maar erg weinig gemeld in de routes van het meetnet vlinders. Het groot koolwitje is min of meer normaal..


Lees verder 20 juni 2024   10 mnd oud
Plakkaat eikenprocessierupsen laag op de stam in Nieuwleusen, juni 2024

Het aantal eikenprocessierupsen, en daarmee de overlast, nam de afgelopen jaren sterk af. De vraag is wanneer de populatie weer gaat stijgen. In de noordelijke helft van het land lijkt het aantal rupsen weer toe te nemen...


Lees verder 20 juni 2024   10 mnd oud

Archief