Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 127 van 209 - 2087 Resultaten

dubbelstipsnuituil

Bij de controle van bunkers op vleermuizen werden drie overwinterende dubbelstipsnuituilen gevonden. Deze soort is nog nooit eerder in Nederland gezien. Het feit dat er drie exemplaren zijn gevonden is een aanwijzing dat de soort..


Lees verder 8 februari 2015   10 jaar oud

In 2006 verscheen de eerste Nederlandstalige veldgids nachtvlinders. Dit betekende een enorme toename van belangstelling voor nachtvlinders. Sinds die tijd is de kennis over voorkomen en verspreiding enorm toegenomen en het werd..


Lees verder 5 februari 2015   10 jaar oud

Er is de laatste tijd steeds meer aandacht voor bijen en vlinders. Op veel plekken worden bloemenmengsels ingezaaid om deze bedreigde dieren te helpen. Vaak kleurrijk en prachtig om te zien, maar helpen carnavalsmengsels bijen en..


Lees verder 2 februari 2015   10 jaar oud

Als de nachttemperatuur boven het vriespunt komt zijn er direct weer nachtvlindermeldingen. De zwartvlekwinteruil is zo’n soort. Vanaf november tot in maart wordt deze gezien in niet te koude nachten. Maar inmiddels zijn ook de..


Lees verder 29 januari 2015   10 jaar oud
meidoornspanner

In het Parkbos-Uilenbroek in Lierde hebben vrijwilligers van Natuurpunt 42 exemplaren van de Meidoornspanner ontdekt. Sinds de jaren 80 van vorige eeuw werd in heel Vlaanderen maar een handvol waarnemingen van de zeldzame..


Lees verder 28 januari 2015   10 jaar oud

Nu je met elke telefoon en tablet mooie foto’s kunt maken, zie je dat vlinders en libellen vaak op de gevoelige plaat worden gezet. Thuis zoeken mensen dan op hoe de gefotografeerde beestjes heten. Naast de veldgidsen en..


Lees verder 23 januari 2015   10 jaar oud

Het gaat, zeker de laatste jaren, erg slecht met de monarchvlinder in Noord-Amerika. Deze prachtige grote trekvlinder is onder andere slachtoffer van het gebruik van gifstoffen in de landbouw. Een andere bedreiging komt,..


Lees verder 19 januari 2015   10 jaar oud

Hoewel de temperatuur op sommige dagen flink hoger is dan normaal, is er nog geen sprake van een vlindervoorjaar. Als er geen zon is kunnen dagvlinders namelijk niet actief zijn. Ze blijven gewoon in overwintering. Wel zijn er nu..


Lees verder 16 januari 2015   10 jaar oud

De laatste tien jaar wordt er steeds meer naar nachtvlinders gekeken en zitten overal in het land mensen avonden lang bij lamp en laken. Dat levert veel informatie op waarmee op den duur nachtvlinders ook effectief beschermd..


Lees verder 12 januari 2015   10 jaar oud

We zijn al weer een week onderweg in het nieuwe jaar en ondanks de winterse temperaturen zijn er toch al de nodige vlinders gezien. Behalve natuurlijk overwinterende vlinders in bunkers, schuurtjes en huizen zijn er ook al vrij..


Lees verder 8 januari 2015   10 jaar oud

Archief