Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 4 van 209 - 2087 Resultaten

Dagpauwoog op wilg - primair

Er worden deze winter relatief veel waarnemingen doorgegeven van actieve dagpauwogen. De temperatuur is niet extreem hoog en veel zon hebben we ook niet gezien de afgelopen maanden, dus is de vraag waarom er zoveel worden gemeld...


Lees verder 23 januari 2025   3 mnd oud
Boomblauwtje klimop - primair

Veel mensen houden van vlinders in hun tuin. Ze worden blij van die kleurige vliegers en richten ook vaak hun tuin in om er zoveel mogelijk vlinders naartoe te lokken. Regelmatig gebruiken ze vooral nectarplanten, soms zelfs..


Lees verder 20 januari 2025   3 mnd oud
Keverberg

In Simpelveld, in het gebied Keverberg, wordt hard gewerkt om de unieke kalkgraslanden te herstellen. Het doel is dat de planten en dieren die zo kenmerkend zijn voor de Limburgse natuur er straks weer een thuis kunnen vinden...


Lees verder 14 januari 2025   4 mnd oud
Kerstboom met lichtjes - primair

De afgelopen weken hebben in heel veel huizen kerstbomen gestaan. Lichtjes, engeltjes, ballen in allerlei kleuren en maten en in sommige ook engelenhaar. Maar in die boom zaten wellicht ook verrassingen die je er niet zelf in hebt..


Lees verder 11 januari 2025   4 mnd oud
atalanta op klimop - primair

Klimop is een belangrijke plant voor vlinders en andere insecten. Hij bloeit laat, als veel andere planten al zijn uitgebloeid, en kan enorm rijk bloeien. Insecten hebben klimop nodig, maar ook andersom geldt dat. Insecten zijn..


Lees verder 6 januari 2025   4 mnd oud
Vlinderwaarschuwing - primair

Vlinders domineerden de top 25 van meest gelezen berichten in 2024 met ‘Vlinderwaarschuwing: code oranje in heel het land’ op de eerste plaats. Wat gaat 2025 brengen? Het hele Nature Today-team wenst u in ieder geval een..


Lees verder 1 januari 2025   4 mnd oud
Bont dikkopje - primair

Er wordt, zo aan het einde van het jaar, veel teruggekeken. Wat was het voor een jaar? Voor de dagvlinders zijn de definitieve cijfers nog niet binnen, maar we kunnen al wel, vanuit de voorlopige gegevens uit de meer dan 1100..


Lees verder 30 december 2024   4 mnd oud
Zwartvlekwinteruil - primair

Het is kerst en een van de liedjes die dan gezongen worden is ‘Midden in de winternacht’. Nu is de kersttijd vol afspraken, ontmoetingen en bezoeken en vaak is er geen tijd voor andere zaken. Toch is er, zelfs midden in de winter..


Lees verder 26 december 2024   4 mnd oud
wild van vlinders - primair

Hoefdieren gebruiken het landschap voedselgestuurd. Wat voor rol heeft dat voor verschillende insectenstadia? Welke rol spelen predatoren hier (mogelijk) in? Welke rol heeft een omnivoor als het wilde zwijn? Om deze en nog meer..


Lees verder 23 december 2024   4 mnd oud
Sinusbeheer - primair

Sinusbeheer is een speciale vorm van gefaseerd maaibeheer in graslanden. Het leidt tot betere omstandigheden voor en een toename van insecten, zonder verruiging van de vegetatie. Dat blijkt uit de resultaten van zes jaar..


Lees verder 19 december 2024   4 mnd oud

Archief