Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 40 van 209 - 2088 Resultaten

Najaarsspanner - primair

Er zijn, ook nu in november en begin december, nog vlinders actief. Een aantal soorten nachtvlinders is zelfs alleen in deze periode te vinden. De kleine wintervlinder is een bekende en zeer algemene, maar er zijn er meer. De..


Lees verder 2 december 2021   3 jaar oud

Afgelopen zomer trokken zo’n honderd jongeren en experts van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en SoortenNL naar Terschelling om in 24 uur zoveel mogelijk planten en dieren waar te nemen op zoveel mogelijk plekken. In die..


Lees verder 25 november 2021   3 jaar oud
agaatvlinder op klimop - primair

Als je vandaag in je tuin op zoek gaat, kan je zomaar rupsen van agaatvlinder aantreffen. En als je vanavond met een zaklantaarn de nog laatste bloeiende klimop onderzoekt, kan dat de agaatvlinder zelf opleveren terwijl ze met..


Lees verder 25 november 2021   3 jaar oud
Groot avondrood - primair

Wat heeft een avondrood aan zijn prachtige zuurstokroze kleur? Deze pijlstaart is alleen ’s nachts actief en zonder licht wordt ook het mooiste roze grijs, toch? Ja, voor ons mensen wel, maar het blijkt dat flink wat dieren ook in..


Lees verder 18 november 2021   3 jaar oud
stropen Grebbeberg - primair

Stropen is een manier om de vaak verborgen levende en ’s nachts actieve nachtvlinders te zien te krijgen. Een zoete geurende stof wordt op bomen gesmeerd en nachtvlinders komen daarop af. Afgelopen vrijdag 12 november werden op de..


Lees verder 15 november 2021   3 jaar oud
staartblauwtje - primair

Tot tien jaar geleden stond het staartblauwtje te boek als een dwaalgast die maar zo’n tienmaal verspreid over het land was waargenomen, met de laatste vondst in 1933. In 2011 verscheen er weer een in Zuid-Limburg en inmiddels is..


Lees verder 11 november 2021   3 jaar oud
vlinderstraatnamen - primair

In veel gemeenten zijn wijken waarin de straten genoemd zijn naar vlinders. De atalantadreef, en het oranjetipjesplein bijvoorbeeld. De komende maanden zijn elf groene trainees bij De Vlinderstichting en Gemeenten voor Duurzame..


Lees verder 8 november 2021   3 jaar oud
scheefbloemwitje - primair

In 2015 werd voor de eerste keer een scheefbloemwitje gezien in ons land. Vanaf dat jaar ging het hard met de uitbreiding van de soort. Inmiddels zijn er al verspreid in het hele land scheefbloemwitjes gezien. Ook in 2021 waren er..


Lees verder 1 november 2021   3 jaar oud
roesjes overwinterend - primair

Veel mensen weten dat dagpauwoog en kleine vos als vlinder overwinteren. Deze vlinders komen ook regelmatig in huis om een veilige plek te zoeken. Er zijn ook nachtvlinders die als vlinder de winter doorbrengen. Het roesje en de..


Lees verder 25 oktober 2021   3 jaar oud
Een vrouwtje eikenprocessievlinder met de bruinachtige tot geel grijze voorvleugel, met dwarslijnen en een kleine middenstip in de vorm van een komma.

Landelijk zijn er de afgelopen maanden gemiddeld 24 eikenprocessievlinders per feromoonval gevangen. De daling van de afgelopen twee jaar zet daarmee door. In de zuidelijke helft van het land is de afname veel groter dan in het..


Lees verder 20 oktober 2021   3 jaar oud

Archief