Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 5 van 209 - 2087 Resultaten

Laat jezelf bijpraten over de actuele uitdagingen voor de natuur en over wat jij kunt doen voor de natuur. Nature Today organiseert in het eerste kwartaal een online Masterclass die je helpt om natuur een heldere plaats in je..

De grote vos is een van de weinige vlinders die de laatste jaren in aantal en verspreiding door het land toeneemt. Nu zitten ze weggekropen in holle bomen en in houtstapels, maar in februari verschijnen de eerste alweer. Het is de..

Veel mensen herinneren zich nog de plotselinge vlinderpiek begin september. Opeens zag je heel veel vlinders. Dat ging vooral over dagpauwoog, maar ook bont zandoogje was toen in grote aantallen aanwezig. Tot begin december werd..

Veel micronachtvlinders leven als rups in de bladeren van hun waardplant. De rupsen eten de binnenkant van het blad op, en vanaf de buitenkant zie je de gangen (ook wel mijnen genoemd). Iedere soort heeft haar ‘eigen’ mijnen en..

In alle provincies zagen we een sterke afname van de vlinders, in de bijna 2300 feromoonvallen werden er gemiddeld 5,3 per val aangetroffen. De vlinders bleken dit jaar zo’n 12 procent groter dan in 2021. Dat betekent dat ze meer..

Het is bijna december en de vlinder- en libellentijd is echt wel afgelopen, maar toch worden er nog dagelijks doorgegeven op de invoerportalen. Het zijn er niet veel meer, maar er is nog wel degelijk van alles te ontdekken...

Van de gehakkelde aurelia zijn twee vormen bekend: de zomervorm ‘forma hutchinsoni’ en de vorm die in de nazomer tevoorschijn komt en nu overwintert in takkenbossen en groenblijvende struiken. Ze verschillen zichtbaar van elkaar..

Om regenwater beter op te vangen en de biodiversiteit in de stad te versterken, zaait Tilburg sinds dit jaar inheemse bloemenmengsels in. Toch is het inzaaien van deze bijzondere mix geen wondermiddel...

Het is winter en dan zijn er geen vlinders. Dat zou je denken, want we associëren vlinders vooral met zomer, zon en warmte. Maar nachtvlinders hebben minder met de zon en er zijn er zelfs die pas verschijnen als het echt kouder..

Vlinderexperts van Naturalis hebben een vlindersoort vernoemd naar de vorig jaar overleden Naturalis-medewerker Maartje Kijne. Cyme maartjekijneae is een unieke en kleurrijke mot die voorkomt op Nieuw-Guinea...