Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 7 van 209 - 2087 Resultaten

De valkruidvlinder dreigt uit ons land te verdwijnen. De rupsen van deze nachtvlindersoort zijn gebonden aan valkruid. Het valkruid, en daarmee de vlinder, is in Nederland op veel plaatsen verdwenen. Onlangs is vastgesteld dat de..

Eind augustus en begin september waren hele goede ‘vlinderweken’. De dagpauwoog was massaal aanwezig en ook het landkaartje en bont zandoogje waren veel te zien. Ook de koolwitjes vlogen volop en één daarvan, het scheefbloemwitje,..

Het is wellicht de meest bedreigde vlindersoort van Nederland en er is maar één locatie, het Kootwijkerzand, waar de soort nog aanwezig is. Hoe lang zal deze stuifzandbewoner nog in Nederland voorkomen? Het leefgebied staat onder..

De herfst is begonnen en de meeste vlinders maken zich klaar voor de winter. De meesten doen dat als rups, pop of ei, maar er zijn er ook die als vlinder overwinteren. De kleine vos en de dagpauwoog gebruiken holle bomen, maar ook..
In Nederland komen 7 'huismoeder-achtigen' voor: nachtvlinders uit de uilen-familie met felgele achtervleugels. Er is nu bekend geworden dat er al sinds 2017 een soort is bijgekomen, namelijk Noctua interposita, die nog geen..

Vanaf 2018 hadden we te maken met relatief hete en droge zomers. Een soort als het bruin blauwtje is daar gek op en die zagen we de laatste jaren dan ook sterk toenemen in verspreiding en in aantal. Maar dit jaar was nat en dat..

De oleanderpijlstaart staat te boek als een zeer zeldzame trekvlinder uit subtropische gebieden, die zelden in ons land wordt gezien. Dit jaar (en ook vorig jaar al) is dat anders. Er zijn tientallen meldingen van deze prachtige..

De dagpauwogen, die begin september massaal aanwezig waren, zijn alweer voor een groot deel weggekropen in hun overwinteringsplaatsen. De landkaartjes zijn nu rups en gaan voor de winter verpoppen. Ook de koolwitjes nemen in..

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Dit keer de kleine heivlinder – bepaald niet het enige, maar wel een heel duidelijk slachtoffer van ‘sluipmoordenaar..
Vlinders van de dennenprocessierups zijn recent waargenomen in drie provincies in België, waaronder Luik, niet ver van de Nederlandse grens. Het is niet uitgesloten dat de eerste vlinders Nederland al hebben bereikt...