Natuurberichten

Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 7 van 162 - 1615 Resultaten

grote wintervlinder - primair

Eind vorige week hadden we een paar lekkere, warme nachten. Veel nachtvlinderliefhebbers waren weer actief met lamp en laken, nachtvlindervallen en stroop. Toch werden er maar weinig nachtvlinders gezien. Maar geef nog niet op,..


Lees verder 21 oktober 2024   8 mnd oud
Leefgebied valkruidvlinder - primair

De valkruidvlinder dreigt uit ons land te verdwijnen. De rupsen van deze nachtvlindersoort zijn gebonden aan valkruid. Het valkruid, en daarmee de vlinder, is in Nederland op veel plaatsen verdwenen. Onlangs is vastgesteld dat de..


Lees verder 17 oktober 2024   9 mnd oud
Scheefbloemwitje - primair

Eind augustus en begin september waren hele goede ‘vlinderweken’. De dagpauwoog was massaal aanwezig en ook het landkaartje en bont zandoogje waren veel te zien. Ook de koolwitjes vlogen volop en één daarvan, het scheefbloemwitje,..


Lees verder 14 oktober 2024   9 mnd oud
Kleine heivlinder - primair

Het is wellicht de meest bedreigde vlindersoort van Nederland en er is maar één locatie, het Kootwijkerzand, waar de soort nog aanwezig is. Hoe lang zal deze stuifzandbewoner nog in Nederland voorkomen? Het leefgebied staat onder..


Lees verder 14 oktober 2024   9 mnd oud
citroenvlinder winter - primair

De herfst is begonnen en de meeste vlinders maken zich klaar voor de winter. De meesten doen dat als rups, pop of ei, maar er zijn er ook die als vlinder overwinteren. De kleine vos en de dagpauwoog gebruiken holle bomen, maar ook..


Lees verder 7 oktober 2024   9 mnd oud
Noctua interposita - primair

In Nederland komen 7 'huismoeder-achtigen' voor: nachtvlinders uit de uilen-familie met felgele achtervleugels. Er is nu bekend geworden dat er al sinds 2017 een soort is bijgekomen, namelijk Noctua interposita, die nog geen..


Lees verder 3 oktober 2024   9 mnd oud
Bruin blauwtjes - primair

Vanaf 2018 hadden we te maken met relatief hete en droge zomers. Een soort als het bruin blauwtje is daar gek op en die zagen we de laatste jaren dan ook sterk toenemen in verspreiding en in aantal. Maar dit jaar was nat en dat..


Lees verder 30 september 2024   9 mnd oud
Oleanderpijlstaart - primair

De oleanderpijlstaart staat te boek als een zeer zeldzame trekvlinder uit subtropische gebieden, die zelden in ons land wordt gezien. Dit jaar (en ook vorig jaar al) is dat anders. Er zijn tientallen meldingen van deze prachtige..


Lees verder 23 september 2024   9 mnd oud
Bont zandoogje - primair

De dagpauwogen, die begin september massaal aanwezig waren, zijn alweer voor een groot deel weggekropen in hun overwinteringsplaatsen. De landkaartjes zijn nu rups en gaan voor de winter verpoppen. Ook de koolwitjes nemen in..


Lees verder 19 september 2024   9 mnd oud
dagpauwoog - primair

Eindelijk kunnen we weer genieten van vlinders in de tuin. Vooral de spectaculair gekleurde en grote dagpauwogen zijn er volop en als er nog bloeiende planten in je tuin zijn, kun je ze haast niet missen. Ook atalanta, groot..


Lees verder 9 september 2024   10 mnd oud

Archief