Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 138 van 287 - 2869 Resultaten

Trompetnarcis in bloei op 8 januari 2016

Afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender..


Lees verder 7 februari 2016   9 jaar oud
Gavia immer. IJsduiker

De afgelopen winters werden in ons land zo'n 10 tot 30 ijsduikers gezien. Deze winter gaat het tot nu toe in Zeeland om minimaal 14 tot 16 exemplaren en mogelijk eenzelfde aantal in de rest van het land. De afgelopen decennia..


Lees verder 5 februari 2016   9 jaar oud
Limosa limosa. Grutto, vliegend

In de Surhuizumermieden in Friesland is sinds 2008 het aantal broedende grutto’s met de factor vijf toegenomen. In 2008 broedden er in het 80 hectare grote natuurgebied slechts 14 paartjes, in 2015 zijn het er al 73. Ook andere..


Lees verder 4 februari 2016   9 jaar oud
Bosuilen jongen

Valentijnsdag 2016, zondag 14 februari, staat ook bij de vogels in het teken van de liefde. De webcams van Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland gaan dan aan. Via de camera’s in de verschillende nesten kan iedereen het..


Lees verder 2 februari 2016   9 jaar oud
Trekkende Kraanvogels

De afgelopen weken deed zich een opmerkelijk fenomeen voor. Honderden kraanvogels die in Duitsland overwinterden, besloten vanwege invallende kou en sneeuw alsnog naar het zuidwesten te vliegen. Ze keerden daarna weer terug. In..


Lees verder 29 januari 2016   9 jaar oud
Vrouwtje Blauwe Kiekendief

Voor het eerst sinds tien jaar is het in 2015 een paartje Blauwe Kiekendieven gelukt om in Flevoland jongen groot te krijgen. Opvallend genoeg broedde dit paartje niet in een natuurgebied, maar in grootschalig akkerbouwland. ..


Lees verder 28 januari 2016   9 jaar oud
Groenling

De groenling staat dit jaar extra in de belangstelling bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), het centrum dat ziekten onder in het wild levende dieren in Nederland onderzoekt. Het DWHC roept, samen met andere..


Lees verder 26 januari 2016   9 jaar oud
Koolmees

De koolmees kennen we allemaal. Maar nu hebben onderzoekers ook zijn complete genetische code ontrafeld. Daarmee willen ze achterhalen hoe dieren zich aan kunnen passen aan een veranderende planeet. Epigenetica, wat je op je genen..


Lees verder 26 januari 2016   9 jaar oud
Branta bernicla. Rotgans

Rotganzen vetten het liefst op door zoete kwelderplanten te eten. Zoute planten worden gemeden. Het eiwitgehalte van de planten laat de vogels ogenschijnlijk koud. Dat concludeert promovenda Wimke Fokkema op basis van metingen aan..


Lees verder 26 januari 2016   9 jaar oud
Rode wouw één van de broedvogels in de Achterhoek, voorjaar 2015. Deze vogel was herkenbaar aan de omhoogslaande vleugeldekveren. En werd foeragerend gezien tot op ruim 17 km van de nestplek! Foto: Michiel Schaap.

De rode wouw is een zeldzame broedvogel in ons land, ondanks de nabijheid van een grote Duitse broedpopulatie. Ronduit sensationeel zijn daarom de minimaal 8 broedparen in het afgelopen jaar. ..


Lees verder 22 januari 2016   9 jaar oud

Archief