Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 31 van 287 - 2868 Resultaten

Flamingo's, Doñana (Spanje)

Doñana is een beroemd en zeer belangrijk vogelgebied in Andalusië dat vernietigd dreigt te worden door droogte, mede als gevolg van wateronttrekking door de landbouw. De Spaanse overheid staat erbij en kijkt ernaar. Onze BirdLife..


Lees verder 19 mei 2023   1 jaar oud
Kaalvraat bij eiken op 18 mei 2023 in Wageningen

En dan zijn eiken opeens kaal. Zeer veel rupsen en larven van bladwespen doen zich te goed aan het malse blad. Bij zware aantasting laten veel rupsen zich aan spinseldraden naar beneden zakken en kun je de rupsenpoepregen horen...


Lees verder 19 mei 2023   1 jaar oud
Grutto voor lead

Bote en Astrid de Boer uit het Friese Tjerkwerd hebben gisteren uit handen van Vogelbescherming Nederland de Gouden Grutto ontvangen. Het Friese echtpaar krijgt de prijs vanwege hun inzet voor de weidevogels. Dankzij hun..


Lees verder 17 mei 2023   1 jaar oud
De Cleveringsluizen scheiden de Waddenzee (links) van het Lauwersmeer (rechts). Via deze sluizen stort er jaarlijks meer dan 1000-miljard liter zoet water in zee.

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer nog de Lauwerszee. Toen is het met dijken en sluizen afgesloten van de Waddenzee. Met enorme negatieve gevolgen voor vegetatie, vissen en vogels. Nu bekijken de betrokken partijen samen hoe het..


Lees verder 17 mei 2023   1 jaar oud
grauwe gors

De intensieve landbouw heeft onomstotelijk geleid tot de afname van broedvogels in Europa. Dit blijkt uit nieuw onderzoek op basis van vogeltellingen die 37 jaar omspannen. Het betreft gegevens van 170 soorten, verzameld op meer..


Lees verder 17 mei 2023   1 jaar oud
Samen voor de patrijs overzicht / NIET VRIJ TE GEBRUIKEN

Barakken van het asielzoekerscentrum, een zwembad, een manege. Jarenlang was dit kleine stukje Barlo (Aalten) bebouwd. Nu is het leeg, zweeft de torenvalk door de lucht en hoor je putters kwetteren. De natuur heeft het naar haar..


Lees verder 15 mei 2023   1 jaar oud
In het Grevelingenmeer liggen tientallen vogeleilandjes.

Met oesterschelpen een rif onder water bouwen om vogeleilandjes te beschermen én de onderwaternatuur te bevorderen. Dat gaat Staatsbosbeheer in het Grevelingenmeer uitproberen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het theoretisch kan...


Lees verder 11 mei 2023   2 jaar oud
Phasianus colchicus. Fazant, paar

Het broedseizoen is weer in volle gang. In de periode tot eind juli hebben veel vogels, maar ook insecten en zoogdieren, baat bij een veilige omgeving waar ze niet snel verstoord worden. Slootkanten, perceelsranden, bufferstroken,..


Lees verder 9 mei 2023   2 jaar oud
Nachtegaal

De nachtzwaluw, de tuinfluiter, de blauwborst, de zwarte roodstaart, de rietzanger, de nachtegaal en ook de merel zijn de musici in het Nationaal Vogelconcert. In de uitzending van BNNVARA’s Vroege Vogels op NPO Radio 1 op zondag..


Lees verder 5 mei 2023   2 jaar oud
Rietzanger in baltsvlucht

Elk jaar is het weer spannend. Wanneer keren de zomergasten terug uit hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa of zelf Midden-Afrika? Dat verschilt per jaar, maar toch lijkt er per soort een structuur in te zitten. Hoe verloopt..


Lees verder 5 mei 2023   2 jaar oud

Archief