Natuurberichten

Dossier: Vissen

Pagina 9 van 65 - 643 Resultaten

Spuisluisje bij Zwarte Haan

Met name in het voorjaar stroomt er steeds minder zoet water uit Nederlandse en Duitse rivieren naar de Waddenzee. Daardoor verandert het leven van algen, vissen en vogels op het wad...


Lees verder 19 februari 2024   1 jaar oud
Installatie drijvend kweeksysteem

Wat ooit begon als experiment in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, groeide uit tot RoffaReefs op Bonaire. Een organisatie die zich inzet om het koraal te redden door middel van het kweken van vis. Als partner van het eerste uur,..


Lees verder 9 februari 2024   1 jaar oud
Glasaal

Op 7 februari is de eerste glasaal van het seizoen gevangen. Deze 'babypaling' zwom via de vispassage van Gemaal Halfweg richting de boezem van Rijnland en kwam zo in de monitoringsfuik terecht. Ook in 2020, 2022 en 2023 waren de..


Lees verder 8 februari 2024   1 jaar oud
Adder

In april start kennisorganisatie RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) met een gloednieuw cursusaanbod. Met de Basiscursus Reptielen en de Basiscursus Vissen kan iedereen van experts leren over de in Nederland..


Lees verder 3 februari 2024   1 jaar oud
Vispassage (eenmalig exclusief WMR)

Vispassages blijken voor 35 van 38 onderzochte inheemse vissoorten van belang om hindernissen zoals stuwen en dammen in beken en rivieren te passeren. Dat blijkt uit een publicatie van Wageningen University & Research in het..


Lees verder 29 januari 2024   1 jaar oud
Kennisspecial - primair

Ben je tussen de 16 en 30 jaar oud en wil je meer weten over de natuur? Doe dan mee met de gratis Kennisspecial ‘Soorten herkennen en beschermen’ en ontdek welke planten- en diersoorten in Nederland voorkomen, waar je ze kan..


Lees verder 27 januari 2024   1 jaar oud
Ss & Rt Hessen Dld

Amfibieën en reptielen houden een winterslaap. Rond oktober gaan de meeste soorten over het algemeen in rust, maar wat houdt dit in? Slapen ze daadwerkelijk de hele winterperiode door? Of ontwaken ze soms nog om bijvoorbeeld te..


Lees verder 22 januari 2024   1 jaar oud
Ondiepe voedselrijke oeverzones in de beschutting van de eilanden zijn belangrijke kraamkamers voor allerlei soorten vis (eenmalig exclusief WMR)

Onderzoekers van Wageningen Marine Research, Sportvisserij Nederland en het Nederlands Instituut voor Ecologie hebben de afgelopen jaren samen studies gedaan naar het ecologisch functioneren van de recent aangelegde..


Lees verder 17 januari 2024   1 jaar oud
Kademuur met muurleeuwenbek

Deze maand verscheen de RAVON-balans, het jaarlijkse overzicht over hoe het gaat met de reptielen, amfibieën en vissen van ons land. In deze uitgave onder andere een artikel over de Mark, een riviertje dat in de vorige eeuw..


Lees verder 27 december 2023   1 jaar oud
Springende winde in een vistrap

Vissen zwemmen lange afstanden: rivieren op en af, hun voedsel of partner achterna. Onze waterwerken – dammen, stuwen en gemalen – staan daarbij helaas vaak in de weg. "Zo krijgen we Nederland weer vol met vis" is onderdeel van..


Lees verder 25 december 2023   1 jaar oud

Archief