Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 290 van 368 - 3671 Resultaten

Dodemansduim, het enige Nederlandse zachte koraal en de enige voedselsoort van de Gestreepte pegelhoorn. Noordzee, Klaverbank, 2015.

Nederland telt bijna 1300 meercellige soorten in de Noordzee, waarvan circa 6% exoot is. Dit hebben onderzoekers van Wageningen Marine Research, GiMaRIS en Naturalis Biodiversity Center vastgesteld. Zij hebben een nieuwe..


Lees verder 24 juni 2017   7 jaar oud
Haspengouw

Het gaat niet goed met onze akkervogels. Innovatieve vogelakkers moeten het tij helpen keren. Zo onder meer op de leemplateaus tussen Hoegaarden en Maastricht; een kansrijk gebied voor raadselachtige soorten als Grauwe Kiekendief..


Lees verder 22 juni 2017   7 jaar oud

Vorige week kwamen er verspreid over het land onweersbuien tot ontwikkeling die veelal gepaard gingen met hevige regenval. Het gevolg hiervan was dat er een paar dagen later verspreid in het land interessante inktzwammetjes..


Lees verder 21 juni 2017   7 jaar oud
Stierslang

Afgelopen weekend is een stierslang op de golfbaan in de duinen bij Wassenaar aangetroffen. Deze soort kan een lengte van circa 1,5 tot 2,2 meter bereiken. Hij is niet giftig en voedt zich met onder andere knaagdieren, vogels en..


Lees verder 21 juni 2017   7 jaar oud
Bokkenorchis

Het is geen prettig gezicht: bloeiende bermen waarin alle planten binnen enkele minuten verhakseld worden. Hier is de klepelmaaier langs geweest, tot teleurstelling van veel omwonenden en natuurliefhebbers. Zij zien de flora en..


Lees verder 20 juni 2017   7 jaar oud
Banner atlassen

De kwaliteit van onze leefomgeving is mede bepalend voor hoe we ons voelen. Het is prettig als er leuke vogels door de wijk vliegen, als stilte regeert tijdens de nachtelijke uren en als er nabijgelegen groen is. Wij stellen u..


Lees verder 15 juni 2017   7 jaar oud

De bestrijding van de Amerikaanse vogelkers in onze natuurgebieden heeft al veel mankracht en miljoenen euro's gekost zonder overtuigend resultaat. Ruim een eeuw na introductie van deze vogelkers wordt zij wel langzamerhand..


Lees verder 14 juni 2017   7 jaar oud
Beukenbos. Fagus sylvatica. Zoniënwoud, Brussel, België

In Europa wordt meer dan 30 miljoen hectare bos beschermd om de biodiversiteit te behouden. Een specifieke bescherming van de zo belangrijke genetische bronnen van bomen zit hier veelal niet in. Omdat boomzaden relatief kort..


Lees verder 12 juni 2017   7 jaar oud
Florarijke akker in Midden-Limburg

Iedereen kent het leven en welzijn van de hamster en de vele akkervogels in Nederland. Zeldzamer dan deze soorten zijn echter tientallen plantensoorten binnen de akkerflora, die in geheel Nederland tot de meest bedreigde..


Lees verder 8 juni 2017   7 jaar oud

Hoewel een groot deel van ons land bestaat uit moerassen, weten we eigenlijk maar weinig af van de paddenstoelen die er voorkomen. Maar daar kan natuurlijk wat aan gedaan worden. De afgelopen dagen werden de oevers in het..


Lees verder 7 juni 2017   7 jaar oud

Archief