Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 302 van 367 - 3670 Resultaten

Koniks met kaardenbol

De herfst is in volle gang, bomen verliezen hun bladeren en planten bereiden zich voor op de winter. Ook de grote grazers passen zich aan, ze trekken nu de ruigtes in op zoek naar najaarsvoedsel. Kruiden en struiken die eerder dit..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud
Vochtige heide in Boswachterij Appelscha, vindplaats van drie van de vijf nieuwe soorten springstaarten

Onderzoekers van onder andere Wageningen University & Research laten in het wetenschappelijke tijdschrift Science zien dat een hoge biodiversiteit in bossen een positief effect heeft op de productiviteit. Met andere woorden, als..


Lees verder 22 oktober 2016   8 jaar oud
Zwartvoetkrulzomen

Hoewel de gevolgen van het wispelturige weer van dit jaar slecht waren voor het verschijnen van veel soorten paddenstoelen, lijkt de Zwartvoetkrulzoom hier nauwelijks last van te hebben. Al enige maanden achtereen worden ze in..


Lees verder 19 oktober 2016   8 jaar oud
Lutra lutra. Otter

Jaarlijks monitort Alterra de otters in Nederland. Sinds kort zijn de resultaten van de monitoringsronde van de winter 2015/2016 beschikbaar. Die wijzen uit dat de genetische variatie in de Nederlandse otterpopulatie niet verder..


Lees verder 16 oktober 2016   8 jaar oud
Wisent op de Veluwe snoeit Amerikaanse vogelkers VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zowel op de Veluwe als in de Maashorst zitten de wisenten stevig aan de Amerikaanse vogelkers. De hele zomer lang werden geregeld struikjes met de kop kapot gewoeld, waarbij centimeters dikke takken en stammen afbreken. Vaak..


Lees verder 16 oktober 2016   8 jaar oud
Veenmosvuurzwammetje in habitat met Zonnedauw

Dit jaar is het moerassoorten-project van start gegaan. Reden te meer om één of enkele dagen te reserveren om een moeras te bezoeken op het voorkomen van typische moeraspaddenstoelen. Vaak moet de tocht over water en doe je dat in..


Lees verder 12 oktober 2016   8 jaar oud
Patrijs

In Nederland is 95% van de patrijzen verdwenen als gevolg van schaalvergroting en intensivering van de landbouw. Ook in de omringende landen is de patrijs sterk in aantal afgenomen. In Nederland starten Stichting Landschapsbeheer..


Lees verder 11 oktober 2016   8 jaar oud
Erithacus rubecula. Roodborst

Binnen Europa doen vogelsoorten met een voornamelijk zuidelijke broedverspreiding, zoals appelvink en putter, het beter dan soorten met een noordelijke verspreiding, zoals frater en ruigpootbuizerd. Dit blijkt uit een analyse van..


Lees verder 9 oktober 2016   8 jaar oud
idylle Kwadendamme primair

Er is de laatste tijd een groeiende aandacht voor groen in de stad. Groen is gezond en groen speelt een rol bij klimaatadaptatie, waterberging en het afvangen van fijnstof. Maar groen in de stad kan ook belangrijk zijn voor..


Lees verder 26 september 2016   8 jaar oud
Suzuki-fruitvlieg op prunus lauruscerus, Laurier 18-9-2016

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..


Lees verder 25 september 2016   8 jaar oud

Archief