Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 312 van 367 - 3669 Resultaten

Aziatische druipzakpijp profiteert van de milde winters en overwoekert grote delen van onze kustbodem

De uit Azië afkomstige Druipzakpijp komt als invasieve exoot sinds 1991 in onze kustwateren voor. Bij strenge winters sterven de kolonies grotendeels af, waardoor het aantal beperkt kan blijven. Bij milde winters, zoals de..


Lees verder 28 februari 2016   9 jaar oud
Kievit

In het Meetnet Agrarische Soorten kunnen vrijwillige tellers een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over akkervogels. Kennis die hard nodig is om de ontwikkelingen van de biodiversiteit in akkerbouwgebieden te volgen...


Lees verder 25 februari 2016   9 jaar oud
Krulhaarkelkzwammen

De door hun kleuren veel geprezen kelkzwammen hebben zich altijd al in een grote populariteit mogen verheugen. Ondanks de grote belangstelling is de kennis van de soorten bij de meeste bewonderaars matig tot slecht en voorbehouden..


Lees verder 24 februari 2016   9 jaar oud
argusvlinder primair

Al langere tijd is er commotie over plannen damherten te schieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dierenbescherming en Partij voor de Dieren hebben zelfs een rechtszaak aangespannen tegen provincie Noord-Holland, die besloot..


Lees verder 22 februari 2016   9 jaar oud
Bemelerberg

Natuurlijke kalkrotsen komen in Nederland niet voor. Er zijn echter wel veel open mergelgroeves in Limburg die een grote diversiteit aan planten- en diersoorten herbergen. De winning van mergel heeft daarmee naast schade ook..


Lees verder 19 februari 2016   9 jaar oud
Gewoon fluweelpootje of Langsporig fluweelpootje

Fluweelpootjes behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen. De groepjes glanzende, geelbruine paddenstoelen kunnen zelfs wat vorst verdragen. Fluweelpootjes zijn goed te herkennen aan de bruine, fluwelig behaarde stelen. Recent..


Lees verder 17 februari 2016   9 jaar oud
Russische rattenslang legsel

Medio jaren ’90 is in Eelde (Drenthe) een onbekend aantal Russische rattenslangen losgelaten. Vandaag de dag komt de soort nog steeds in Eelde voor, en er zijn diverse meldingen van buiten Eelde. De populatie lijkt zich te..


Lees verder 16 februari 2016   9 jaar oud
Bloemenstrook langs grasland 2

Biodiversiteit in Europa staat onder druk. Het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) geeft aan dat op een deel van de landbouwgrond natuur een belangrijke functie moet krijgen om verdere achteruitgang te stoppen. Tot..


Lees verder 15 februari 2016   9 jaar oud
Wandelend kwalletje Eleutheria dichotoma

Het wandelende kwalletje Eleutheria dichotoma is een bijzondere biologische verschijning in onze kustwateren. Het kleine zeediertje werd in 2005 voor het eerst in de Zeeuwse Delta waargenomen. Recente waarnemingen geven aan dat..


Lees verder 14 februari 2016   9 jaar oud
Muurnavel (Umbilicus rupestris) in Arnhem

Recent is in Arnhem de zeer zeldzame Muurnavel ontdekt. Deze plant komt oorspronkelijk niet in Nederland voor, maar verwildert waarschijnlijk vanuit tuinen en kan zich dankzij de zachte en vochtige winters van de laatste jaren..


Lees verder 13 februari 2016   9 jaar oud

Archief