Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 314 van 367 - 3669 Resultaten

Op de Papenberg is een aantal bedreigde Bruine schijntrechterzwammen gevonden. Het gaat slecht met deze zeldzame paddenstoel. Verzuring van de standplaatsen zal hier waarschijnlijk aan ten grondslag liggen. De vondst op de..


Lees verder 20 januari 2016   9 jaar oud
Keverstofluis Badonnelia titei

Stofluizen zijn door hun geringe formaat (kleiner dan 5 millimeter) nog maar weinig bestudeerd. De laatste jaren neemt de aandacht voor deze fascinerende insecten toe, maar het is nog niet helemaal duidelijk welke soorten er..


Lees verder 18 januari 2016   9 jaar oud
Japanse zeepissebed

Het eerste exemplaar van de Japanse zeepissebed Ianiropsis serricaudis is al in 2000 door Marco Faasse in onze kustwateren aangetroffen. Het heeft echter tot 2015 geduurd voor we met zekerheid wisten dat het deze soort betreft...


Lees verder 17 januari 2016   9 jaar oud
Kwabaal

Per 1 januari 2016 is de nieuwe Rode Lijst Vissen van kracht geworden. RAVON heeft de analyses voor de aan zoetwater gebonden vissoorten uitgevoerd. Van de ruim 40 vissoorten die zich binnen de Nederlandse grenzen voortplanten..


Lees verder 13 januari 2016   9 jaar oud
Sleutelrol van rivierhout in de natuur

De afgelopen eeuwen is het dode hout uit onze rivieren verwijderd voor de scheepvaart en de veiligheid bij hoog water. Dit heeft grote gevolgen gehad voor het leven in de rivier: veel soorten zijn bijna of helemaal verdwenen. Dat..


Lees verder 10 januari 2016   9 jaar oud

Het Hollandse duingebied heeft een reputatie als het gaat om het voorkomen van aardsterren. Hoewel het niet meevalt om aardsterren te vinden vanwege hun onopvallende kleuren maak je in de duinen de meeste kans. De vondst van een..


Lees verder 23 december 2015   9 jaar oud
Rugstreeppad in zijn holletje

Door de zachte weersomstandigheden worden in december nog steeds veel amfibieën gezien. Normaliter zijn deze al vanaf oktober in winterrust, maar nu worden ze nog gezien in bijvoorbeeld bosranden, tuinen, zandpaden, wegbermen en..


Lees verder 23 december 2015   9 jaar oud
Massale infectie van het zeenijntje Doridicola agilis op een Blauwtipje (zeenaaktslak)

Vrijwilligers van Stichting ANEMOON vinden steeds meer zeenijntjes op diverse soorten zeedieren. Het zijn kleine parasieten die in een dertigtal soorten in onze kustwateren voorkomen. Per soort leven ze op, in en van specifieke..


Lees verder 20 december 2015   9 jaar oud
Trekkende Kraanvogels

Woensdag 16 december schuift onze nog redelijk verse Staatssecretaris voor Milieu, Dijksma, aan bij de Europese milieuministers in de Milieuraad. Dat klinkt niet zo heel spannend, maar een belangrijk moment is het wel. De..


Lees verder 15 december 2015   9 jaar oud
Vipera berus. Adder

Het Jaar van de Adder loopt ten einde; een goed moment om te kijken hoe het nu met de adderpopulaties in Nederland gaat. Over de laatste 20 jaar is de adder stabiel, zoals blijkt uit de gegevens van het Meetnet Reptielen. De..


Lees verder 12 december 2015   9 jaar oud

Archief