Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 319 van 367 - 3667 Resultaten

Binnenkort verschijnt een revisie van de galmuggen van de Benelux, met maar liefst 11 nieuwe soorten voor Nederland en 87 voor België. Galmuggen behoren tot de belangrijkste galvormers op bladeren van planten. De pas in 2008 in..


Lees verder 29 juni 2015   9 jaar oud

In de Beuningse Uiterwaarden, langs de Waal, is het zeer zeldzame klein touwtjesmos ontdekt. Deze mossoort kan slechts gevonden worden op elf plaatsen in het rivierengebied en op twee plaatsen in Zuid-Limburg. Op geen van deze..


Lees verder 28 juni 2015   9 jaar oud
Het Goudstipje is, met eikapsels, in juni 2015 voor de tweede keer bij het 't Horntje, Texel, door sportduikende biologen waargenomen.

Begin juni 2015 vonden sportduikende biologen bij 't Horntje op Texel twee exemplaren van het voor de Nederlandse kust zeer zeldzame Goudstipje, om vervolgens ook de eerste bevestigde waarneming van de Groene wierslak voor deze..


Lees verder 21 juni 2015   9 jaar oud
Vliesvleugelig insect Rhodanthidium sticticum

Insecten leveren een bijdrage aan ecosysteemdiensten vanwege de bestuiving van allerlei gewassen. Maar uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nature Communications, blijkt dat dat slechts geldt voor een kleine groep algemene..


Lees verder 18 juni 2015   9 jaar oud
Europese Atlantische steur

Het Wereld Natuur Fonds (WNF), ARK Natuurontwikkeling en Sportvisserij Nederland hebben tientallen jonge steuren uitgezet in de Rijn, op de grens met Duitsland. De terugkeer van deze zeldzame trekvis, die ernstiger bedreigd is dan..


Lees verder 10 juni 2015   9 jaar oud
Het grind op de Klaverbank vormt een natuurlijk ecosysteem waarop Dodemansduim, ons enige koraal, massaal op groeit

Waarom verdient de Klaverbank het predicaat “De laatste wildernis van Nederland”? In bijna alle Nederlandse natuurgebieden is de invloed van de mens bepalend voor de aanwezige soorten planten en dieren. Oerbossen hebben we niet..


Lees verder 7 juni 2015   9 jaar oud
Zeearend

BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland onderdeel van uitmaakt, publiceerde gisteren een verontrustend rapport waaruit duidelijk wordt dat Europa een groot deel van haar eigen..


Lees verder 2 juni 2015   9 jaar oud
Zandhommel op rode klaver

De zandhommel kwam vroeger in heel Nederland voor, maar nu alleen nog in de Zuid-Hollandse Delta. Onlangs werd vastgesteld dat deze bedreigde hommel heeft geprofiteerd van natuurontwikkeling door Natuurmonumenten op het eiland..


Lees verder 1 juni 2015   9 jaar oud
Cetti's zanger, wikipedia,  GNU Free Documentation License

In Klimaatbuffer IJsselmonde zijn twee Cetti’s zangers ontdekt. Deze zeldzame vogels broeden al in de buitendijkse wilgenruigtes van IJsselmonde. De Cetti’s zanger is een soort die profiteert van een warmer wordend klimaat...


Lees verder 31 mei 2015   9 jaar oud

Door in inrichting en beheer rekening te houden met wat vlinders en bijen nodig hebben, kun je veel soorten in je tuin krijgen. Dat is niet alleen goed voor deze bedreigde dieren, maar je geniet zelf ook van de geur, de kleur en..


Lees verder 28 mei 2015   9 jaar oud

Archief