Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 358 van 367 - 3664 Resultaten

De stofluis Philotarsus parviceps.
Foto voor thumbnail

Met zo’n kleine 20.000 bekende soorten zijn de insecten de soortenrijkste groep in Nederland. Over enkele groepen is veel bekend, zoals dagvlinders, libellen, loopkevers en sprinkhanen. Veel andere groepen moeten het doen met..


Lees verder 30 april 2011   14 jaar oud
Gewone garnaal

Wat hebben de kernramp van 25 jaar geleden in Tsjernobyl, de recente olieramp in de Golf van Mexico, de nucleaire gevolgen van de aardbeving in Japan en de tijdelijke stop van de garnalenvangst op de Nederlandse kust met elkaar..


Lees verder 28 april 2011   14 jaar oud
Raaf

Sinds een week worden er dagelijks raven gezien in de Gelderse Poort. Een bijzondere vogel in deze uiterwaarden. Toen de raaf in de eerste helft van de vorige eeuw uitstierf broedde het laatste paar in de Millingerwaard. Hopelijk..


Lees verder 25 april 2011   14 jaar oud
Millennium wratslak is slachtoffer geworden van koude winters

Vanaf het midden van de negentiger jaren tot 2009 hebben we zeer milde winters gehad. In die periode zijn diverse Zuidwest-Europese zeedieren langzaam naar het noorden opgerukt en hebben zij zich voor het eerst op onze kust..


Lees verder 17 april 2011   14 jaar oud
wilde kat op cameraval

Landgrenzen in natuurgebieden zijn geen beletsel voor dieren. Daarom worden cameravallen ingezet om de komst van onder andere wilde kat, lynx en boommarter in Limburg op de gevoelige plaat vast te leggen. Afgelopen week was het..


Lees verder 10 april 2011   14 jaar oud
Nicrophorus vespilloides

Zodra de temperatuur de tien graden Celsius overschrijdt, ontwaken de eerste doodgravers uit hun winterslaap. Veel mensen zijn deze kevers wel eens tegengekomen, vaak vol met mijten en druk krioelend op en rond dode dieren...


Lees verder 30 maart 2011   14 jaar oud
Brede ereprijs

In januari hebben we genoten van spectaculair hoogwater. Tijdens dit hoogwater is er op de oeverwallen in de Gelderse Poort een verse laag zand afgezet. Deze zomer zullen het vooral de pioniers zijn die zich hierop vestigen...


Lees verder 27 maart 2011   14 jaar oud
Mannetje Snotolf in paaikleed

In deze periode hebben grote aantallen snotolven hun onderkomen gezocht in de Oosterschelde. Als eerste zijn de mannetjes gearriveerd. Zij zoeken een strategische nestlocatie en poetsen dit plekje schoon. Vervolgens krijgen ze een..


Lees verder 6 maart 2011   14 jaar oud
Witkopvingermos; Henk Timmerman BLWG
KNNV afd. Lelystad werkgroep korstmossen

De laatste jaren worden op laanbomen steeds vaker korstmossen gevonden die meegelift zijn vanuit boomkwekerijen in zuidelijk Europa. Het gaat bijna altijd om heel jonge bomen die on-Nederlands rijk met korstmossen begroeid zijn...


Lees verder 3 maart 2011   14 jaar oud
Blauwgroen trechtertje

Door politieke beslissingen van de huidige regering zal een aantal soorten paddenstoelen, die afhankelijk zijn van natuurontwikkeling, naar verwachting sterk afnemen en wellicht zelfs verdwijnen uit Nederland...


Lees verder 2 maart 2011   14 jaar oud

Archief