Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 9 van 367 - 3663 Resultaten

Bij op bloem

Bijen zijn onmisbaar voor voedselproductie en biodiversiteit, maar meer dan de helft van de soorten in Nederland wordt bedreigd of is al verdwenen. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel coördineert de aanleg van bijenlandschappen..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud

Met de start van het nieuwe broedvogelseizoen in zicht is een online lesmodule beschikbaar voor zowel beginnende als ervaren weidevogeltellers. Deze lesmodule biedt deelnemers de mogelijkheid om hun kennis over weidevogels op te..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud
Door kerven in de voorste duinen kan kalkrijk zand weer het duingebied inwaaien.

Wie regelmatig door de duinen loopt, is het misschien opgevallen: meer zandverstuivingen doordat duinen op steeds meer plekken weer bewegingsvrijheid krijgen. “Dat is goed voor de waterveiligheid en de biodiversiteit”, stelt..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud

Tot voor kort was er nog maar weinig bekend over de ongewervelde dieren van Bonaire. Tijdens de Bonaire Estafette Expeditie onderzochten 25 specialisten het eiland met diverse technieken en dat leverde ruim zeshonderd nieuwe..


Lees verder 24 februari 2025   2 mnd oud
geklepelde oever - primair

Van de drie bekende maaimethoden brengt het gebruik van de klepelmaaier de meeste schade toe aan biodiversiteit. Dat blijkt uit een nieuwe literatuurstudie die De Vlinderstichting uitvoerde voor de Unie van Waterschappen. In de..


Lees verder 24 februari 2025   2 mnd oud

De provincie Noord-Brabant staat voor belangrijke uitdagingen, zoals het versterken van biodiversiteit, het bouwen van huizen en het besparen van energie. Gemeenten spelen een belangrijke, verbindende rol bij deze uitdagingen. De..


Lees verder 22 februari 2025   2 mnd oud
Citroenvlinder winter - primair

Na een korte, vrij koude periode gaan nu de temperaturen weer flink omhoog. Overdag kan het zelfs vijftien graden worden en dan kunnen vlinders actief worden, mits de zon er af en toe bij komt. Het zijn nu nog voornamelijk de..


Lees verder 20 februari 2025   2 mnd oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud

De Oosterschelde is een Nationaal Park, een Natura 2000-gebied en bovendien een Europees beschermd habitattype. Hier is een unieke flora en fauna aanwezig. Mede daarom worden hier jaarlijks ruim 500.000 duiken gemaakt. Het CBS..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud
Een natuurinclusieve berm in Overijssel

Op donderdag 30 januari zat de amfitheaterzaal in werkcafé Kleurrijk in Nijverdal vol met zo’n 25 gemeenteambtenaren. Het onderwerp: bermen als landschaps- en biodiversiteitsversterker. Sommige deelnemers zitten op de maaimachine,..


Lees verder 18 februari 2025   2 mnd oud

Archief