Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 100 van 218 - 2175 Resultaten

Halfgeknotte strandschelp (exclusief eenmalig gebruik)

In een uniek samenwerkingsverband verkennen Wageningen Marine Research en NIOZ samen met beroepsvissers en natuurbeschermers wat een duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp in de Noordzee is zonder dat de beschermde..


Lees verder 8 juli 2022   3 jaar oud
Sick and dying sea urchins

Sinds februari 2022 zijn er berichten over het afsterven van de zee-egels op een aantal eilanden in het Caribisch gebied, waaronder St. Eustatius, St. Maarten, Saba en Curaçao. Er wordt gevreesd voor een grote sterfte van de..


Lees verder 6 juli 2022   3 jaar oud
Eenmalig gebruikt!

Met slimme ingrepen je erf natuurrijker maken, dat kan enorm veel betekenen voor vogels. Het Brabantse project ErvenPlus heeft de afgelopen jaren laten zien hoe je door het vergroenen van boerenerven de vogelstand een flinke..


Lees verder 5 juli 2022   3 jaar oud
Red mangrove propagules

Sinds 2020 hebben de Mangrove Maniacs meer dan 1500 mangroven geplant langs de zuidwestkust van Bonaire. In een nieuw samenwerkingsproject met Hogeschool Van Hall Larenstein zijn deze nieuw aangeplante mangroven gemonitord en in..


Lees verder 4 juli 2022   3 jaar oud
Mei 2013, de ondergroei van het esdoornbosje stelt weinig voor.

In de duinen van het Kraansvlak (NH) groeide een bosje met gewone esdoorns. De beheerder had het bosje al eens omgezaagd, maar de esdoorns kwamen, als een veelkoppige draak, telkens met meer stammen terug. Men liet het erbij. Het..


Lees verder 3 juli 2022   3 jaar oud
Voormalig stroper Smoke Phiri staat in zijn maïsveld in Mwase Mphangwe, Zambia.

Chronische voedseltekorten, mede als gevolg van klimaatverandering en minder markten voor boeren om hun gewassen te verkopen, hebben velen gedwongen om wilde dieren zoals buffels, hyena's en olifanten te gaan stropen.  Smoke Phiri..


Lees verder 1 juli 2022   3 jaar oud
Uitgekweekt mannetje van Anastatus bifasciatus. De verlengde laatste drie segmenten van de antennen zijn specifiek voor de mannetjes

Het sluipwespje dat in 2021 is gevonden in de eitjes van de eikenprocessierups, is de bronswesp Anastatus bifasciatus. Deze natuurlijke vijand van de eikenprocessierups is voor het eerst in Nederland gevonden. De wespjes zijn..


Lees verder 30 juni 2022   3 jaar oud
Wapsenerveld

Dat stikstof negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit is al lang duidelijk. Daarom presenteerden Rijk en provincies in december 2020 het Uitvoeringsprogramma Natuur (UPN). Met dit ambitieuze programma geeft de overheid een..


Lees verder 28 juni 2022   3 jaar oud
Een waarnemer kijkt door een bolraam (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Eind juni begint een internationaal grootschalig onderzoek naar de aantallen en verspreiding van bruinvissen, dolfijnen en walvissen in de Europese Noordzee en aangrenzende Atlantische wateren. Deze survey, genaamd SCANS-IV, is de..


Lees verder 27 juni 2022   3 jaar oud
De Vlotter- juni 2022

Ruimte voor recreatie, een gezonde waterhuishouding en bijzondere natuur. Dat is het doel bij de herinrichting van natuurgebied De Vlotter in Heemskerk, die na een voorbereidingstijd van vier jaar in november 2021 is gestart. In..


Lees verder 27 juni 2022   3 jaar oud

Archief