Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 18 van 218 - 2171 Resultaten

gesloten-kleimos

Bezoekerscentrum De Hoep in het Noordhollands Duinreservaat is van binnen en van buiten flink vernieuwd. Om de biodiversiteit van de Hoeptuin in kaart te brengen, organiseert het bezoekerscentrum met hun boswachters een..


Lees verder 3 februari 2025   5 mnd oud
Brassica oleracea subsp. oleracea, wilde kool

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: wilde kool, een plant die uit het archief is gehaald om opnieuw tot leven gewekt te worden. Het roept de vraag op:..


Lees verder 31 januari 2025   5 mnd oud
Molens

Waterschappen spelen een sleutelrol in het versterken van biodiversiteitsherstel en waterkwaliteit. Het rapport Raamwerk Biodiversiteit 2.0, uitgebracht door STOWA, biedt waterbeheerders een vernieuwd en praktisch hulpmiddel om..


Lees verder 30 januari 2025   5 mnd oud
Californische rivierkreeft

Invasieve uitheemse rivierkreeften zijn een groot ecologisch probleem in ons zoete water. Ze bedreigen onder andere populaties amfibieën. Rivierkreeften eten larven en eieren en verstoren het voortplantingswater door graafgedrag..


Lees verder 29 januari 2025   5 mnd oud
Digitalis Ginkelse heide

Deze week is gemeente Ede gestart met het uitstrooien van schelpgruis over het Edese bos. Een helikopter bekalkt 300 hectare natuur. De kalk helpt om verdere verzuring van de bodem tegen te gaan en helpt dieren zoals zangvogels..


Lees verder 28 januari 2025   5 mnd oud
Door een teveel aan stikstof en verdroging domineert pijpenstrootje in dit deel van het Bargerveen.

Stikstofgevoelige natuur heeft het zwaar en staat op omvallen. Het goede nieuws is dat de stikstofneerslag iets lijkt te dalen en dat maatregelen om de natuur te herstellen aanslaan, in ieder geval tijdelijk. “Maar we zijn er nog..


Lees verder 26 januari 2025   5 mnd oud
De wol van de wisenten houdt hen warm in de winter. En in het voorjaar zijn de vogels aan de beurt. Zij gebruiken de wol graag in hun nesten.

Toen in de late middeleeuwen het oerrund uit Europa verdween, verloor ons continent een van z’n meest waardevolle natuurlijke processen op land. De laatste tarpan, het Europese wilde paard, sneuvelde in 1879. Het is overal ter..


Lees verder 26 januari 2025   5 mnd oud
Kinderen van scoutingvereniging Sint Stephanus Martina uit Borne en Fedde Boersma, directeur Scouting Nederland ontvingen de 1,1 miljoenste boom uit de handen van gedeputeerde Martijn Dadema

Er zijn in Overijssel 1,1 miljoen nieuwe bomen bijgeplant. Samen met Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en nog vele andere Overijsselse organisaties heeft Natuur voor Elkaar de doelstelling gehaald: “Voor iedereen..


Lees verder 25 januari 2025   5 mnd oud
Dura Vermeer

Tijdens de tweede dag van InfraTech 2025 in Rotterdam Ahoy, zijn op woensdag 15 januari de winnaars van de InfraTech Innovatieprijs 2025 bekend gemaakt. Uit bijna vijftig inzendingen en negen genomineerde projecten in drie..


Lees verder 22 januari 2025   5 mnd oud
Alken die laag over zee vliegen (eenmalig exclusief wmr)

Alken en zeekoeten op de Noordzee vliegen in groten getale om de offshore windparken heen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Marine Research, die met een nieuwe statistische methode het effect van windmolenparken op de..


Lees verder 22 januari 2025   5 mnd oud

Archief