Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 19 van 218 - 2171 Resultaten

Voorgezuiverd rivierwater komt het duingebied in. Dit water zal langzaam zijn weg vinden door het gebied en vervolgens gezuiverd worden.

Naturalis en Waternet hebben een online lesprogramma gelanceerd voor middelbare scholen. Leerlingen ontdekken de onmisbare rol van de natuur. Wist je dat duinen en andere natuurgebieden als enorme filters werken, waardoor ons..


Lees verder 18 januari 2025   6 mnd oud
Glasaal

Ook dit jaar trotseren honderden vrijwilligers weer en wind om langs de Nederlandse kust glasalen te tellen – jonge palingen die vanuit zee onze wateren binnentrekken. Dit werk is van groot belang, omdat de verzamelde data inzicht..


Lees verder 15 januari 2025   6 mnd oud
Gedeputeerde Mirjam Sterk helpt samen met een vrijwilliger mee aan de boomoogst

Tot eind 2027 worden in de provincie Utrecht 700.000 nieuwe bomen geplant. Daarnaast krijgen zaailingen – jonge bomen en struiken – een tweede kans. Ze worden niet gemaaid, maar geoogst en op een nieuwe plek terug geplant. Dit..


Lees verder 14 januari 2025   6 mnd oud
Keverberg

In Simpelveld, in het gebied Keverberg, wordt hard gewerkt om de unieke kalkgraslanden te herstellen. Het doel is dat de planten en dieren die zo kenmerkend zijn voor de Limburgse natuur er straks weer een thuis kunnen vinden...


Lees verder 14 januari 2025   6 mnd oud

De ambitie van het Aanvalsplan Landschap is helder: het landelijk gebied moet voor ten minste 10% uit landschapselementen bestaan. Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel heeft deze visie stevig op de beleidsagenda gezet en nu..


Lees verder 13 januari 2025   6 mnd oud
Ecologisch beheer - primair

Ecologisch bermbeheer wordt al op veel plekken uitgevoerd en inmiddels zijn er al tientallen aannemers gecertificeerd voor Kleurkeur. Maar ook voor opdrachtgevers, voor gemeenten, provincies, waterschappen en dergelijke betekent..


Lees verder 13 januari 2025   6 mnd oud
Veldonderzoek op een insectenrijke dijk in Noord-Groningen

Uit onderzoek in verschillende delen van ons land blijkt dat dijken een bijzonder leefgebied kunnen zijn voor talloze insecten en andere fauna. In de Groningse regio het Oldambt zijn veel dijken soortenarm, maar een nieuw..


Lees verder 10 januari 2025   6 mnd oud
Beek Rovertsche Leij

Een verbeterde waterkwaliteit en succesvolle beekherstelprojecten in de Brabantse beken bieden nieuwe mogelijkheden voor verdwenen ongewervelde waterdieren (macrofauna). De vraag is alleen of die dieren wel op eigen kracht terug..


Lees verder 9 januari 2025   6 mnd oud
Een jonge pup verliest zijn babyvacht

Ieder jaar onderzoekt het zeehondenteam van Wageningen Marine Research in december het geboorteseizoen van grijze zeehonden op Griend en Richel. Onderzoeker Jessica Schop vertelt in dit derde blog over het leven en monitoren van..


Lees verder 8 januari 2025   6 mnd oud
Watercrassula Zeepe

Watercrassula komt oorspronkelijk uit Australië, en in de Benelux gedraagt deze exoot zich al jaren behoorlijk invasief. De plant verspreidt zich makkelijk en snel, en heeft een grote impact op natuurlijke wateren. Inmiddels is..


Lees verder 8 januari 2025   6 mnd oud

Archief