Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 20 van 211 - 2107 Resultaten

Paling

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de paling, de ooit alomtegenwoordige vis die zo zeldzaam is geworden dat de Chinese maffia betrokken is bij een..


Lees verder 10 oktober 2024   7 mnd oud

Ondanks succesverhalen over groeiende aantallen sneeuwluipaarden, Europese bizons of berggorilla’s in het wild gaat het wereldwijd nog steeds slecht met de natuur. Uit het nieuwste internationale Living Planet Report van het..


Lees verder 10 oktober 2024   7 mnd oud
Kamsalamander

In de Loonse en Drunense Duinen speelt zich een succesverhaal af. Daar blijkt een van de zeldzaamste amfibieën van ons land, de kamsalamander, aan een opmars bezig te zijn. En dat terwijl deze soort sinds de jaren negentig op veel..


Lees verder 9 oktober 2024   7 mnd oud
Net uit het ei gekropen Antilliaanse leguaan. (eenmalig exclusief wmr)

Een recente pilotstudie toont aan dat de nesten van de Antilliaanse leguaan op Sint Eustatius door andere plant- en diersoorten worden gebruikt, bijvoorbeeld voor verkoeling, jacht en voortplanting. Dit benadrukt het belang van..


Lees verder 8 oktober 2024   7 mnd oud
Aerial view of Aruba.

Een team van experts van de CARMABI en Wageningen Universiteit heeft recent de landschapsecologische vegetatiekaart van Aruba afgerond. Met het doel om natuurbescherming te versterken, biedt dit onderzoek een gedetailleerd..


Lees verder 5 oktober 2024   7 mnd oud
Kabeljauw bij een rif (eenmalig exclusief wmr)

Uit een studie van Wageningen University & Research blijkt dat kunstmatige riffen kabeljauw aantrekken en dat deze daar veel tijd doorbrengen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society..


Lees verder 1 oktober 2024   7 mnd oud
Finger coral (A. humilis).

Een recente studie onderzocht de verspreidingspatronen van bepaalde koraalsoorten, specifiek van het geslacht Agaricia, die rondom Curaçao voorkomen. Deze koralen zijn van cruciaal belang voor het Caribische rif-ecosysteem. Het..


Lees verder 28 september 2024   7 mnd oud
Herintroductie tijgers Kazachstan

Twee Siberische tijgers zijn dit weekend vanuit een opvang voor grote katten in Nederland aangekomen in natuurreservaat Ili-Balkasj te Kazachstan. De reis van de twee is een mijlpaal: het is de eerste keer ter wereld dat tijgers..


Lees verder 27 september 2024   7 mnd oud
De Wrakelberg heeft het grootste volwaardige kalkgrasland van Nederland.

Nog niet zo lang geleden kleurden de Duitse gentiaan de kalkrijke hellinggraslanden in het oostelijk deel van het Limburgs Heuvelland aan het eind van de zomer helemaal paars. Nu zijn het er op zijn best enkele tientallen. “Met..


Lees verder 26 september 2024   7 mnd oud
webinar verkleuren - primair

Het beheer van de openbare ruimte kent veel uitdagingen. Hoe geef je biodiversiteit een plek in tijden van woningnood en klimaatverandering? Hoe zorg je ervoor dat het beheer kwalitatief goed is, ecologisch effectief en geborgd..


Lees verder 25 september 2024   7 mnd oud

Archief