Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 29 van 218 - 2172 Resultaten

Zwartblauwe rapunzel (Phyteuma spicatum ssp nigrum)

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Vandaag de zwartblauwe rapunzel: een plant die van oudsher voorkomt in bossen en beekdalgraslanden, maar in rap tempo..


Lees verder 5 september 2024   10 mnd oud
Grote herbivore zoogdieren, zoals gallowayrunderen (hier in de Gelderse Poort) en konikpaarden, bepalen mede hoe het landschap zich ontwikkelt.

In veel natuurgebieden vallen ze als eerste op: hooglander-runderen die over het fietspad lopen, damherten in de duinen en schaapskuddes op heidegebieden. De aanwezigheid van deze herbivore zoogdieren bepaalt mede hoe een gebied..


Lees verder 5 september 2024   10 mnd oud
Paling

Jennifer Pettersson en Janneke Sindram volgden RAVON-palingbeschermer Martijn Schiphouwer twee jaar lang voor de podcast ‘De Weg van de dodo’. Op 3 september jl. vertelde Martijn zijn verhaal tijdens de première in Artis. Vanaf 4..


Lees verder 5 september 2024   10 mnd oud
Filipijnse Tapijtschelpen

De Filipijnse tapijtschelp is in opkomst in de zoute Zeeuwse deltawateren. Deze exotische schelp, die van nature niet in Nederland voorkomt, verdringt mogelijk andere schelpdiersoorten zoals de kokkel, door concurrentie om voedsel..


Lees verder 4 september 2024   10 mnd oud
Leenderbos

Brabantse natuurgebieden worden door steeds meer natuurliefhebbers opgezocht. De aantrekkingskracht van de natuur heeft ook een keerzijde. De natuur is kwetsbaar en recreatie oefent een grote druk uit op deze kwetsbare natuur. Om..


Lees verder 4 september 2024   10 mnd oud
De zuidelijke zwarte dolfijn of ‘Arnoux’s beaked whale’ . (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens een Antarctische expeditie in 2022 werd aan boord van de ijsbreker Polarstern een bijzondere walvissoort gespot: de zuidelijke zwarte dolfijn, ook wel Arnoux's beaked whale genoemd. Bij onderzoek naar de relatie tussen..


Lees verder 28 augustus 2024   10 mnd oud
Een traject van het meetnet reptielen

De populaties van de zeven soorten reptielen (slangen en hagedissen) die in Nederland voorkomen, worden sinds 1994 gevolgd in het kader van het NEM Meetprogramma Reptielen. Dat bestaat dankzij honderden waarnemers, die elk jaar op..


Lees verder 28 augustus 2024   10 mnd oud
One of the researchers restocking Diadema sea urchins on an artificial reef.

De Nederlandse Cariben boeken aanzienlijke vooruitgang in het herstel van koraalriffen door innovatieve benaderingen voor het herstel van ongewervelde herbivoren. Dit werd gepresenteerd tijdens de DCNA Reef Restoration Workshop,..


Lees verder 27 augustus 2024   10 mnd oud
Wisenten lopen door het water

Is het een wisent? Is het een Schotse hooglander? In Nationaal Park Kennemerland, tussen Zandvoort en IJmuiden, leven beide soorten. Niet iedere wandelaar kan ze van elkaar onderscheiden. Toch verschillen ze wel degelijk. Niet..


Lees verder 27 augustus 2024   10 mnd oud

Van grote grazers op een rivierduin, naar oesters in het zoute water; ook in de Noordzee is ARK Rewilding Nederland actief. Maar hoe doe je dat eigenlijk, zeenatuur herstellen? En wat is er in de toekomst voor nodig om..


Lees verder 25 augustus 2024   10 mnd oud

Archief