Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 29 van 211 - 2108 Resultaten

Zeewinde

Ons kustlandschap heeft een grote variatie aan natuur en zijn eigen karakteristieke planten, mossen en paddenstoelen. Stuk voor stuk goede indicatoren, die ons iets vertellen over de natuurkwaliteit en ontwikkelingen in ons..


Lees verder 1 juli 2024   10 mnd oud
Galloway

Bij een overleden Gallowayrund in de Gelderse Poort werd een wildcamera geplaatst. Wekenlang kwam de kudde terug.  Er werden meer dan driehonderd sociale interacties bij het kadaver waargenomen. 'Rouwen' runderen? Dat is de vraag...


Lees verder 30 juni 2024   10 mnd oud

WWF viert een historische mijlpaal: de status van de Iberische lynx op de Rode Lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN (International Union for the Conservation of Nature) is veranderd van ‘bedreigd’ naar ‘kwetsbaar’. Deze..


Lees verder 28 juni 2024   10 mnd oud
Provincie Utrecht opent nieuwe subsidieregeling voor aanleg van bos

De provincie Utrecht wil uiterlijk in 2040 1.500 hectare nieuw bos realiseren. Veel bos is de afgelopen jaren namelijk verdwenen, en ook de kwaliteit ging achteruit. Via een nieuwe subsidieregeling stelt de provincie daarom €..


Lees verder 27 juni 2024   10 mnd oud
Een hazelworm op een hoop maaisel.

De hazelworm is een diertje dat mensen wel kennen, maar dat je niet zo snel tegenkomt. In delen van Noord-Brabant weten we nog onvoldoende waar hij precies leeft, en daarom zijn RAVON en adviesbureau Ecologica een onderzoek..


Lees verder 26 juni 2024   10 mnd oud
Bovenaanzicht Jakobskruiskruid

Wederom leidt Jakobskruiskruid tot kamervragen. Agrarische lobbypartijen pleiten voor bestrijding van deze plant, voor vee giftig en soms zelfs dodelijk. Hoe giftig is Jakobskruiskruid daadwerkelijk voor vee? En hoe kunnen we de..


Lees verder 26 juni 2024   10 mnd oud
Martin Poot, onderzoeker zeevogelecologie bij Wageningen Marine Research (eenmalig exclusief WMR)

Hoe de Noordzee van de toekomst eruitziet, wordt voor een groot deel bepaald door de energietransitie van fossiele naar duurzame energie. Wageningen Marine Research onderzoekt welke invloed windparken hebben op zeezoogdieren,..


Lees verder 26 juni 2024   10 mnd oud
Rode (en ook groene en witte lichten) in bosranden horen bij het langlopende onderzoeksproject naar de effecten van nachtelijk kunstlicht op de natuur.

De gevolgen van veranderingen in de natuur komen soms pas na jaren aan het licht. Langetermijnonderzoek is daarom essentieel. De lange adem die nodig is om dat jaar in jaar uit te meten, is een grote uitdaging. Het Nederlands..


Lees verder 26 juni 2024   10 mnd oud
Heerlijk om vlinders en libellen te bekijken en heel nuttig als de waarnemingen ook worden doorgegeven

In Nederland hebben we veel kennis over onze natuur. Deze kennis wordt helaas nauwelijks gebruikt om het natuurbeleid of het natuurbeheer te verbeteren. In het tijdschrift Milieu en Recht publiceren SoortenNL, De Vlinderstichting,..


Lees verder 25 juni 2024   10 mnd oud
Coral fragmentations

Deze week organiseerde de Dutch Caribbean Nature Alliance een workshop op Bonaire over herstel van koraalriffen. Meer dan twintig experts op het gebied van koraalrifherstel kwamen samen en gaven zowel persoonlijke als virtuele..


Lees verder 25 juni 2024   10 mnd oud

Archief