Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 31 van 218 - 2172 Resultaten

Jena Edwards aan het werk (eenmalig exclusief WMR)

Sinds de jaren tachtig nemen de populaties migrerende vissen af in de Waddenzee. De oorzaak van deze afname is nog niet duidelijk. Promovendus Jena Edwards volgt al enkele jaren grote vissoorten in de Waddenzee. In haar studie..


Lees verder 15 augustus 2024   11 mnd oud
Japanse duizendknoop

De Aziatische duizendknoop vormt een serieuze bedreiging voor bijzondere beekdalen. Wat als je de veerkracht van een ecosysteem zelf vergroot, in plaats van de invasieve exoot met man en macht blijven verwijderen? Het Europese..


Lees verder 13 augustus 2024   11 mnd oud
Knikkende schroeforchis bij het Beuven op de Lieropse Heide

De Noord-Amerikaanse knikkende schroeforchis leek lange tijd niet invasief in Nederland. De laatste jaren nemen echter zowel het aantal vindplaatsen als de grootte van de populaties flink toe. Of de soort een negatief effect heeft..


Lees verder 13 augustus 2024   11 mnd oud
De charismatische zandhommel is de panda van de Nederlandse delta. Deze werkster zit op rode ogentroost.

De ernstig bedreigde zandhommel bezoekt vooral klavers en distels, maar ook tal van andere planten. Dat blijkt uit de honderden waarnemingen die hommelliefhebber Gert Huijzers in de laatste jaren verzamelde. Rekening houden met de..


Lees verder 12 augustus 2024   11 mnd oud
Submersible used during the expedition.

Een recente wetenschappelijke studie heeft licht geworpen op de weinig bekende ecosystemen die gedijen in de mesofotische riffen van de Nederlandse Cariben. Onderzoekers verkenden deze 'Twilight Zone'-riffen, gelegen op een diepte..


Lees verder 10 augustus 2024   11 mnd oud
Caribische riffen

"Het gelukkigst ben ik wanneer ik duik. Het zal je dus niet verbazen dat ik, nu ik tijdelijk in de Cariben woon, regelmatig in het water rondom Bonaire te vinden ben. Het is elke keer weer mooi en tegelijkertijd vind ik het steeds..


Lees verder 9 augustus 2024   11 mnd oud
Poolkabeljauw tussen zee-ijs schotsen (eenmalig exclusief wmr)

Uit eerder onderzoek van Wageningen Marine Research en partners bleek dat veel jonge poolkabeljauw of Arctische kabeljauw dicht onder het zee-ijs van de centrale Arctische Oceaan leeft, en zich deels voedt met organismen die daar..


Lees verder 8 augustus 2024   11 mnd oud
Compleet bedekte watergang

De invasieve Grote waternavel blijft zich verspreiden in Nederland en kan uitgroeien tot dikke matten die waterwegen bedekken en doorstroming blokkeren. Er is verder onderzocht hoe het woekeren van Grote waternavel tegengegaan kan..


Lees verder 7 augustus 2024   11 mnd oud

Bossen kunnen veel water verdampen en daardoor bijdragen aan verdroging. Bosbeheerders proberen hier iets aan te doen, maar dat gebeurt regelmatig op basis van algemene – soms onterechte – aannames. Digitale kaarten met specifieke..


Lees verder 6 augustus 2024   11 mnd oud
Steurtjes uitzetten, twee mensen op kade

Op 16 augustus 2024 vindt opnieuw een uitzetting van Europese steuren plaats in de Rijn. Deze vissoort werd in 1953 officieel uitgestorven verklaard in Nederland. Door de kweek van nakomelingen van de laatste wilde steuren is het..


Lees verder 6 augustus 2024   11 mnd oud

Archief