Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 42 van 218 - 2173 Resultaten

Veenweide - primair

Om bodemdaling en uitstoot van broeikasgassen te verminderen wordt in veenweidegebieden de grondwaterstand verhoogd. Het is de vraag in hoeverre de biodiversiteit meeprofiteert. Dit is voor enkele insectengroepen onderzocht...


Lees verder 2 mei 2024   1 jaar oud
nest vink (l) en pimpelmees

Het seizoen om je huisdier van een vlooien- en tekenbehandeling te voorzien is weer van start gegaan. Dit is dus ook hét moment om de effecten van deze behandelingen op biodiversiteit verder onder de loep te nemen. Sommige..


Lees verder 30 april 2024   1 jaar oud
Veel zware dode bomen op de gron in bosreservaat Pijpebrandje

Wat gebeurt er in bossen die volledig met rust worden gelaten? Hoe ontwikkelen de bomen zich? En de biodiversiteit? Wat verandert er in de bodem? In Nederland zijn zo’n veertig jaar geleden 59 bosreservaten benoemd. Hier doet de..


Lees verder 29 april 2024   1 jaar oud
grote parelmoervlinder - primair

De grote parelmoervlinder is in Nederland een ernstig bedreigde dagvlinder. Het is een kenmerkende soort van een schrale, dus stikstofarme omgeving. Gelderland herbergt op de Veluwe meer dan de helft van de Nederlandse populatie...


Lees verder 29 april 2024   1 jaar oud
symposium citizen science - bijgesneden voor lead

Provincie Noord-Brabant en SoortenNL organiseerden op 8 april een symposium met als centrale vraag: wat kun je met natuurdata binnen ruimtelijke ordening en de huidige gebiedsopgaven? Andere vragen waren: wat weten we van natuur..


Lees verder 28 april 2024   1 jaar oud

Op 22 april heeft de onafhankelijke natuurbeschermingsorganisatie die voorheen bekend stond als Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA), de gelegenheid van de wereldwijde Dag van de Aarde aangegrepen om haar transformatie naar Aruba..


Lees verder 27 april 2024   1 jaar oud
Timmerboktor mannetje (boven) en vrouwtje (onder) op een dennenstam.

De aanwezigheid van dood hout is belangrijk voor de biodiversiteit. Door veranderend bosbeheer neemt de hoeveelheid dood hout in bossen na decennia van schaarste weer sterk toe. Hier reageren doodhoutkevers als de timmerboktor..


Lees verder 26 april 2024   1 jaar oud

Het is een van de meest gestelde vragen aan natuurbeschermers: 'Dat het slecht gaat met de natuur weten we nu wel, maar wat moeten we doen om het beter te laten gaan?' Het antwoord is veelzijdig. Het goede nieuws is dat er zoveel..


Lees verder 25 april 2024   1 jaar oud
Dagboek J.P. Thijse - primair

De natuurbescherming in Nederland is bijna anderhalve eeuw oud. Er veranderde in die tijd veel. In een nieuwe serie in de podcast 'Toekomst voor Natuur' worden bijzondere mensen en momenten uitgelicht. De eerste aflevering van..


Lees verder 25 april 2024   1 jaar oud
PhD-student Melanie Meijer zu Schlochtern onderzoekt hoe grote trekvissen zoals Atlantische zalm de Haringvlietsluizen kunnen passeren. (eenmalig exclusief WMR)

De herintroductie van de Atlantische zalm in de Rijn leek eerst succesvol, maar de populatie is de laatste tien jaar volledig ingestort. Aan de hand van zenderdata hebben onderzoekers aangetoond dat de grootste verliezen, tot 94%,..


Lees verder 24 april 2024   1 jaar oud

Archief