Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 77 van 218 - 2175 Resultaten

Bever (foto voor eenmalig gebruik)

Dassen hebben met hun gegraaf een hoop teweeggebracht de afgelopen weken. Treinverkeer in delen van Brabant en Friesland werd stilgelegd, en onder de A50 zijn dassenburchten ontdekt. Net als de das, graaft ook de bever zich een..


Lees verder 12 april 2023   2 jaar oud
elzenbroekbos

De afgelopen maanden is er zoveel regen gevallen dat natuurgebied de Zumpe bij Doetinchem er flink nat bij ligt. De hydrologische maatregelen die hier de afgelopen jaren zijn uitgevoerd, werpen hun vruchten af. Het water, zowel..


Lees verder 12 april 2023   2 jaar oud
Gemaal IJmuiden

In IJmuiden ligt het grootste en dodelijkste gemaal van Europa. Jaarlijks sterven hier meer dan 10.000 volgroeide palingen op weg naar zee. Rijkswaterstaat plaatst later dit jaar één nieuwe pomp, die identiek is aan de bestaande..


Lees verder 12 april 2023   2 jaar oud

Regelmatig laait de discussie weer op: planten we in Nederland wel genoeg ‘wilde’ – oftewel autochtone - bomen? Lammert Kragt van Staatsbosbeheer schat dat de helft van de in de afgelopen maanden geplante bomen in Nederland niet..


Lees verder 10 april 2023   2 jaar oud
Thijsse en prins Hendrik in boot op excursie met het kunstwerk De Spreeuw van de Heimans en Thijsse Prijs

Kent u iemand of een organisatie die veel betekent voor de natuur in Nederland? Die zich op bevlogen wijze inzet voor natuurbescherming? Die met veel enthousiasme mensen warm maakt voor de natuur? Iemand die u bewondert om zijn of..


Lees verder 8 april 2023   2 jaar oud
Grutto in een grasland

De nationale vogel van Nederland, de grutto, is de laatste jaren flink in aantal achteruitgegaan. Een van de bekende oorzaken is het veranderende landgebruik. Er kunnen echter ook andere factoren zijn die bijdragen, waaronder..


Lees verder 8 april 2023   2 jaar oud

Steeds vaker vestigen nieuwe exotische vissoorten zich in Nederland. In 2020 ontdekte RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) de Kaukasische dwerggrondel. Twee jaar later vond Waterschap Scheldestromen bij Biervliet..


Lees verder 7 april 2023   2 jaar oud
Kampina - primair

Onlangs verscheen het Living Planet report waaruit blijkt dat de kwaliteit van de natuur nog altijd ver beneden de maat is. Akkerkruiden, weidevogels, graslandvlinders, graslandpaddenstoelen, akkervogels en kleine marters zoals..


Lees verder 7 april 2023   2 jaar oud
uikomst eikenprocessierupsen

De komende dagen kunnen de eerste eikenprocessierupsen weer uit het ei kruipen. Dit zal een paar dagen later zijn dan vorig jaar. De rupsen moeten voor hun voedsel nog even wachten op de bladontplooiing van de eik. Een steekproef..


Lees verder 4 april 2023   2 jaar oud
Bruine Kikker

Amfibieën, vissen en waterplanten worden soms ontdekt op plaatsen waar je ze op basis van hun verspreidingscapaciteit niet zou verwachten. Om inzicht te krijgen in hun ‘reisgedrag’ roepen RAVON en de Radboud Universiteit met name..


Lees verder 3 april 2023   2 jaar oud

Archief