Natuurberichten

Uitgever: Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA)

Pagina 1 van 16 - 159 Resultaten

Unomia invasion Venezuela.

Recente rapporten benadrukken de zorgwekkende verspreiding van het invasieve zachte koraal Unomia stolonifera, dat momenteel de mariene ecosystemen van Venezuela verwoest en ook is waargenomen in Cuba. Met de dreiging van..


Lees verder 27 maart 2024   1 dag oud
Bananaquit - bijgesneden voor lead

De zes eilanden van het Nederlands Caribisch gebied zijn bezig met de voorjaarstellingen van broedvogels. Dit vijfjarige project heeft als doel om lokale broedvogelpopulaties in kaart te brengen. Uit de eerste resultaten van vorig..


Lees verder 20 maart 2024   1 week oud

Een samenwerking tussen Maynooth University, University of Portsmouth en Wageningen University & Research onderzocht het gebruik van satelliettechnologie om een kosteneffectieve oplossing te bieden voor het nauwkeurig in kaart..


Lees verder 2 maart 2024   3 wkn oud
Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   1 maand oud
E crispata blue

Een recente studie, door de Rijksuniversiteit Groningen, onderzocht hoe drie soorten zeeslakken die leven op zonne-energie, unieke fotobeschermingsstrategieën vertonen tegen overmatig licht. Het laat verbanden zien tussen..


Lees verder 10 februari 2024   1 maand oud
Palaemonidae shrimp (Pontonia manningi) photographed on Curaçao.

Uit een recent gepubliceerd rapport blijkt dat de Nederlandse Cariben 46 soorten steurgarnalen herbergen waarvan er 24 voor het eerst zijn waargenomen voor een of meer van de eilanden, en één soort die nieuw is voor de..


Lees verder 3 februari 2024   1 maand oud
Diadema sea urchin settlers cultured in the Diadema I project.

In het Caribisch gebied hebben koraalriffen te lijden onder overwoekerende algengroei. Een van de oorzaken is het gebrek aan Diadema-zee-egels die normaal gesproken de algen begrazen maar waarvan de populaties zijn ingestort. Op 1..


Lees verder 27 januari 2024   2 mnd oud
Parrotfish- one of the species which got increased protection under the SPAW protocol.

Het protocol betreffende speciaal beschermde gebieden en wilde dieren (SPAW-protocol) vormt een cruciaal kader voor het behoud van de biodiversiteit in de Cariben. Recent is aangekondigd dat er in het SPAW-protocol extra..


Lees verder 24 januari 2024   2 mnd oud
New Guinean land flatworm (Platydemus manokwari) on Bonaire.

Tijdens de estafette-expeditie van Naturalis en Stinapa op Bonaire is de invasieve Nieuw-Guineese landplatworm op twee plekken aangetroffen. Dat is slecht nieuws, want hij wordt door de IUCN tot de honderd schadelijkste invasieve..


Lees verder 20 januari 2024   2 mnd oud
Jacintha Ellers

Professor Jacintha Ellers, een vooraanstaand spreker op het Dutch Caribbean nature-based solutions Symposium, besprak het evoluerende natuurbehoudsperspectief en de dringende behoefte aan ecocentrische strategieën tijdens..


Lees verder 17 januari 2024   2 mnd oud

Archief