Natuurberichten

Uitgever: Wageningen Marine Research

Wageningen Marine Research levert met kennis, onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek en advies een wezenlijke bijdrage aan een duurzamer, zorgvuldiger beheer, gebruik en bescherming van de natuurlijke rijkdommen in zee-, kust- en zoetwatergebieden.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 11 - 110 Resultaten

Master studente Birte Technau verzamelt uitwerpselen van poolvossen op het onbewoonde schiereiland Hornstrandir op IJsland  (exclusief eenmalig WUR)

Onderzoekers van onder andere Wageningen Marine Research hebben recent in het wetenschappelijke tijdschrift Polar Biology een artikel gepubliceerd, waarin het voorkomen van plastic en ander afval in IJslandse poolvossen wordt..


Lees verder 27 september 2022   1 week oud
Fuikenopstelling op Marker Wadden om de in- en uittrek van vis in een compartiment te monitoren (eenmalig gebruik WMR)

De ondiepe oeverzones van Marker Wadden vormen een belangrijke kraamkamer voor jonge vis. Via geultjes zijn de meeste van de voedselrijke compartimenten van de eilanden inmiddels bereikbaar voor de vissen. Onderzoeksfuiken in de..


Lees verder 21 september 2022   2 wkn oud
Jonge grote stern op Texel (eemalig en exclusief gebruik WUR)

Dit jaar was er slechts één succesvolle broedkolonie grote sterns in de Nederlandse Waddenzee; op de Prins Hendrikzanddijk op Texel. Het is een funest jaar voor de grote sterns, waarbij door vogelgriep massale sterfte plaatsvond..


Lees verder 5 september 2022   1 maand oud
Onderzoeksvlucht (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Een onderzoeksconsortium doet een studie naar de inzet van kunstmatige intelligentie om camerabeelden van vogels en zeenzoogdieren in offshore windparken automatisch te analyseren. Hierdoor wordt de bottleneck van de..


Lees verder 13 augustus 2022   1 maand oud
Assisted Natural Recovery

Onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein, Wageningen University en Wageningen Marine Research hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het natuurlijk herstel van Diadema zee-egels. Samen met de Saba Conservation..


Lees verder 5 augustus 2022   2 mnd oud
Jonge ruwe haai (exclusief eenmalig WUR)

Onderzoekers van het project Swimway Waddenzee hebben afgelopen week verschillende pasgeboren ruwe haaien gevangen rondom Terschelling en Ameland. De haaien werden gevangen voor onderzoeksdoeleinden. De vangsten sluiten aan bij..


Lees verder 23 juli 2022   2 mnd oud
Margot Maathuis aan het werk voor Swimway-project (eenmalig exclusief WUR)

Akoestische meetapparatuur op de bodem van het Marsdiep geeft promovendus Margot Maathuis informatie over visscholen in de Waddenzee. Om die data ook op haar computer te krijgen, moet ze de apparatuur eens in de twee maanden..


Lees verder 21 juli 2022   2 mnd oud
Grijze zeehonden (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Dit voorjaar zijn er in de Nederlandse Waddenzee minder grijze zeehonden geteld dan een jaar geleden. Dat is opvallend, want in de afgelopen vijf jaar groeide de populatie juist. Het aantal zeehondenpups lijkt wel groter te..


Lees verder 13 juli 2022   2 mnd oud
Halfgeknotte strandschelp (exclusief eenmalig gebruik)

In een uniek samenwerkingsverband verkennen Wageningen Marine Research en NIOZ samen met beroepsvissers en natuurbeschermers wat een duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp in de Noordzee is zonder dat de beschermde..


Lees verder 8 juli 2022   2 mnd oud
Een waarnemer kijkt door een bolraam (eenmalig exclusief gebruik WUR)

Eind juni begint een internationaal grootschalig onderzoek naar de aantallen en verspreiding van bruinvissen, dolfijnen en walvissen in de Europese Noordzee en aangrenzende Atlantische wateren. Deze survey, genaamd SCANS-IV, is de..


Lees verder 27 juni 2022   3 mnd oud

Archief