Natuurberichten

Uitgever: De Vlinderstichting

De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.

Pagina 148 van 197 - 1968 Resultaten

bleke daguil

In een vlinderval in Nijkerk is eind mei een zeer bijzondere nachtvlinder waargenomen: de bleke daguil. Deze trekvlinder is uit Zuid-Europa in ons land terecht gekomen. Slechts eenmaal eerder, in 1958, is deze soort in Nederland..


Lees verder 15 juni 2012   13 jaar oud

Als je veel verschillende soorten libellen in grote aantallen wilt zien dan is nu het moment om op pad te gaan. Voor dagvlinders is de eerste helft van juni meestal rustig, maar voor libellen is het de toptijd...


Lees verder 11 juni 2012   13 jaar oud

De parelmoervlinders hebben het de afgelopen tientallen jaren heel moeilijk in ons land en een aantal soorten is al verdwenen. Toch vliegen er nu vijf soorten. Wil je ze allemaal te zien krijgen, dan moet je wel het hele land..


Lees verder 7 juni 2012   13 jaar oud

Het bruin zandoogje is al vele jaren de meest getelde vlinder in het Landelijk Meetnet Vlinders. De soort komt lang niet overal voor, maar kan plaatselijk wel met veel bij elkaar worden gezien. De eersten zijn inmiddels..


Lees verder 4 juni 2012   13 jaar oud
Tyria jacobaeae 19, Sint-jacobsvlinder

De rupsen van de sint-jacobsvlinder slaan de gifstoffen uit jakobskruiskruid op, waardoor ze als rups, maar ook later als vlinder oneetbaar zijn. De opvallende overdag actieve nachtvlinders zijn nu veel te zien...


Lees verder 31 mei 2012   13 jaar oud

De gevlekte witsnuitlibel staat te boek als zeldzaam in ons land. De laatste jaren neemt hij echter flink toe. Terwijl hij vroeger gebonden was aan laagveenmoerassen en vegetatierijke vennen op de zandgronden en duinplassen, wordt..


Lees verder 30 mei 2012   13 jaar oud

Landkaartjes zijn bijzondere vlinders. In tegenstelling tot veel andere soorten zijn ze de vorige eeuw sterk vooruit gegaan. Ook in de manier van eitjes afzetten zijn landkaartjes uniek: ze maken prachtige kralenkettingen onderaan..


Lees verder 24 mei 2012   13 jaar oud

Oranjetipjes zijn onze lentebodes bij uitstek. Maar dit jaar moesten ze het in april doen met weinig lenteachtig weer. Veel vlinderaars maakten zich dan ook zorgen: wat gaat dit betekenen voor onze oranjetipjes?..


Lees verder 21 mei 2012   13 jaar oud
variabele waterjuffer klein

De variabele waterjuffer en de azuurwaterjuffer komen beide regelmatig voor in Nederland en Vlaanderen, maar toch zijn er nog veel vragen over deze twee juffers. Dit jaar is gestart met een onderzoek naar de keuze van het..


Lees verder 17 mei 2012   13 jaar oud

De afgelopen koude februarimaand heeft heel wat Buddleja’s het leven gekost. Daar moeten nieuwe voor in de plaats komen. De Vlinderstichting geeft hier de voorlopige resultaten van de insectentellingen bij Bomenland Schiphorst,..


Lees verder 14 mei 2012   13 jaar oud

Archief