Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 3 van 21 - 204 Resultaten

Pandanus utilis met spiraalsgewijs ingeplante bladeren (gespiegeld)

Ons verhaal van de schroefpalm begint eind jaren negentig van de vorige eeuw, maar eigenlijk al in 1939. In dat jaar kreeg de gemeentelijke kwekerij van Den Helder namelijk een tropische kas, deze kas werd de Palmkas genoemd. De..


Lees verder 15 december 2024   4 mnd oud
Bamboe in de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht

Diergaarde Blijdorp verandert gaandeweg van dierentuin naar een organisatie voor natuurherstel. Al sinds jaar en dag is Blijdorp ook een botanische tuin. Op warme dagen is het in Blijdorp goed toeven. De groene, schaduwrijke..


Lees verder 8 december 2024   4 mnd oud
Giulio Patuzzi neemt avondgeluiden op in de Hortus botanicus Leiden

Vastleggen van fijne natuurgeluiden, dat is iets waar vakmensen en liefhebbers zich in bekwamen. Wie Vroege Vogels beluistert, kan er regelmatig van genieten. Een soundscape gaat een stapje verder: de kunstenaar bouwt uit geluiden..


Lees verder 2 december 2024   4 mnd oud
Duinen van Voorne met maretakken

Sinterklaas is nog volop in actie, maar in heel wat straten is de nadering van kerst ook al te bespeuren. Een van de kerstgebruiken, overgewaaid uit Groot-Brittannië, is het ophangen van een takje mistletoe, of maretak. Wie..


Lees verder 1 december 2024   4 mnd oud
Djeruk purut (Citrus hystrix) in het boekje 7 Smaken uit de Hortus botanicus Leiden

Wie heeft in z'n kinderjaren niet het velletje van een schijfje mandarijn gepeuterd om te ontdekken dat het zoete sap verpakt is in losse, puntige balonnetjes: met sap gevulde haren. En wie heeft niet tijdens een langdradig..


Lees verder 24 november 2024   5 mnd oud
Verven met indigo

De meeste pigmenten die stoffen of verf kleur geven worden vandaag de dag industrieel geproduceerd. Toch wordt er nog met veel plezier en vakmanschap met verfplanten geverfd. Onder meer wede en indigo zorgen voor mooi blauw. Wilde..


Lees verder 17 november 2024   5 mnd oud
Herfstpracht van de Ginkgo in de Leidse Hortus

Felgeel verkleurende, horizontaal opstijgende straatbomen, die bij een vlaag wind hun waaiervormige blaadjes laten vallen tot er niets meer over is dan een kanariegele cirkel van blad onder de stam. De herfst is de glorietijd van..


Lees verder 10 november 2024   5 mnd oud
Schaafstro

"Kijk, deze plant kun je in stukjes uit elkaar halen en weer in elkaar zetten." Als ik dit hoor dan moet ik altijd even de neiging onderdrukken om uit te leggen dat je een paardenstaart weliswaar uit elkaar kunt halen, maar dat in..


Lees verder 3 november 2024   5 mnd oud

Wat maakt de moerbei toch zo'n geheimzinnige boom? Misschien de naam, de zeldzaamheid in het wild, de lekkere vruchten of de ongenadige vlekken die de vruchten op het tuinmeubilair kunnen geven? Hoe dan ook, een ontmoeting met een..


Lees verder 27 oktober 2024   6 mnd oud
Wat zeggen mossen en korstmossen op bomen in centrum Amsterdam over hittestress in de straat?

Welk effect heeft het warmere stadsklimaat op de natuur in onze binnensteden? Onderzoekers Tim Claerhout en Laurens Sparrius kijken naar het effect van stadshitte op mossen en korstmossen op bomen. Met het citizen science-project..


Lees verder 25 oktober 2024   6 mnd oud

Archief