Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 46 van 69 - 689 Resultaten

In het voorjaar staan bomen te popelen om uit te lopen. De levenssappen kruipen vanuit de wortels omhoog naar de twijgjes waaraan de blaadjes moeten verschijnen. Maar wat als de stam is afgezaagd en de wortels leven nog? Ook dan..


Lees verder 23 april 2014   11 jaar oud

Dankzij de voor paddenstoelen gunstige weersomstandigheden werden er tijdens een vroege voorjaarsexcursie naar het Horsterwold in Flevoland door de Werkgroep Mycologisch Onderzoek IJsselmeerpolders (WMOIJ) twee voor Flevoland..


Lees verder 16 april 2014   11 jaar oud
Lariksridderzwam, Tricholoma Psammopus

Veel paddenstoelen zijn door hun leefwijze afhankelijk van bomen. Haal je ze weg dan verdwijnt automatisch ook de bij de bomen behorende mycoflora en dat is precies wat dreigt te gebeuren in een aantal landschappelijk prachtige..


Lees verder 9 april 2014   11 jaar oud
Violette duinbekerzwam

Nederland is een prachtige nieuwe bekerzwam rijker: de Violette duinbekerzwam. Dit is geen klein paddenstoeltje waar je ongemerkt aan voorbij zou gaan, maar eentje met een opvallende kleur en een breedte tot wel zeven centimeter...


Lees verder 3 april 2014   11 jaar oud
Trilzwamachtige paddenstoel Sirobasidium albidum

Het geslacht Sirobasidium omvat trilzwamachtige paddenstoelen waarvan de sporenvormende cellen (basidiën) in kortere of langere ketens achter elkaar groeien. Tijdens een studieweek in Noord-Holland van de Nederlandse Mycologische..


Lees verder 26 maart 2014   11 jaar oud
Weidekaalkopje. Deconica magica

Recent werd in de duinen bij Bergen (NH) het bijzonder zeldzame Weidekaalkopje gevonden. Dit is pas de tweede maal dat hij in Nederland is ontdekt. De enige eerdere vondst dateert van twaalf jaar geleden bij Havelte (Dr) en ook..


Lees verder 19 maart 2014   11 jaar oud
Cedergrondbekerzwam

Volgens de Verspreidingsatlas Paddenstoelen is de Cedergrondbekerzwam een zeldzame soort. Onderzoek in twee villawijken laat zien dat het voorkomen wellicht onderschat wordt. De Cedergrondbekerzwam vormt graag het gezelschap van..


Lees verder 13 maart 2014   11 jaar oud
Rode kelkzwam

Kelkzwammen behoren tot de bekendste winterpaddenstoelen vanwege hun bonte verschijning. In Europa komen vier soorten kelkzwammen voor, waarvan twee in Nederland, namelijk de Rode kelkzwam en de Krulhaarkelkzwam. Deze twee soorten..


Lees verder 5 maart 2014   11 jaar oud
Glimmerige voorjaarssatijnzwam

In zachte winters als deze kan al in januari de Glimmerige voorjaarssatijnzwam worden gevonden. Echter, wie vindt hem nog? De soort is de laatste jaren maar op een handjevol plaatsen in Nederland gevonden en ook in Europa is hij..


Lees verder 26 februari 2014   11 jaar oud
Kastanjeboleet

Recent is de nieuwe standaardlijst voor paddenstoelen gepresenteerd. In dit boek zijn alle op dit moment uit Nederland bekende en door de NMV geaccepteerde paddenstoelsoorten opgenomen met hun moderne naam en bijbehorende..


Lees verder 19 februari 2014   11 jaar oud

Archief