Natuurberichten

Uitgever: Zoogdiervereniging

De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.

Pagina 5 van 97 - 968 Resultaten

Rosse vleermuizen

Regelmatig ontvluchten mensen de gure herfst- en koude winterperiode in Nederland. Ze behouden hun vaste verblijfplaats – de woning – maar hebben daarnaast ook een plekje in het zuiden om te overwinteren. Van vogels kennen veel..


Lees verder 15 augustus 2024   8 mnd oud
Eekhoorn

Zoogdieren waarnemen kan een hele uitdaging zijn. Sommige soorten zijn alleen ’s nachts actief, sommige soorten gaan in winterslaap en sommige soorten zijn (helaas) zo zeldzaam dat ze sowieso moeilijk te vinden zijn. Andere..


Lees verder 8 augustus 2024   8 mnd oud
Gewone dwergvleermuizen

In augustus begint de paartijd van de gewone dwergvleermuis. Net als herten en reeën paren vleermuizen in de herfst. In het voorjaar, als de vrouwtjes weer wakker worden, hebben ze geen tijd voor baltsen en paren. Dan moet de baby..


Lees verder 1 augustus 2024   8 mnd oud
Bever

In de zomer komen jonge bevers, die in een hol of burcht worden geboren, naar buiten. Inmiddels zijn de meeste jongen zo oud dat ze af en toe de veiligheid van de burcht verlaten. Ook deze zomer zijn er al beverbaby’s gespot, vaak..


Lees verder 25 juli 2024   9 mnd oud
Windpark

Het onlangs gepubliceerde rapport 'Monitoring van vleermuizen in windparken op land' omvat een uitgebreid advies voor het actualiseren van het protocol voor onderzoek naar vleermuizen in windparken. Hiermee krijgt de bescherming..


Lees verder 18 juli 2024   9 mnd oud
Ochtendexcursie

De otter is de kroon op het werk van het herstel van waternatuur. Ook Vlaanderen en Zuid-Nederland zetten zich in voor de terugkomst van deze soort en het verbeteren van zijn leefgebied. Tijdens een driedaagse otterexcursie werd..


Lees verder 11 juli 2024   9 mnd oud
Driekleureekhoorn

Vanaf 1 juli 2024 is de huis- en hobbydierenlijst van kracht en mogen er nog maar dertig soorten zoogdieren als huisdier gehouden worden. Hierdoor wordt het in de toekomst niet meer mogelijk om veel soorten exotische zoogdieren te..


Lees verder 4 juli 2024   9 mnd oud
Franjestaart - primair

Een spierwitte buik met een grijze rug, een wat spitse snoet met kleine ogen en lange oren die fier omhoog steken. Graag stellen we voor: de franjestaart. Deze vleermuis is één van de achttien soorten die we momenteel in Nederland..


Lees verder 1 juli 2024   9 mnd oud
Foto van de ruige dwergvleermuis die is ontdekt op de ‘s-Gravelandse buitenplaats.

Het op het spoor komen van een vleermuizenverblijfplaats laat het hart van iedere onderzoeker sneller kloppen. Als dat ook nog eens gebeurt met een soort waarvan we momenteel geen actieve kraamkolonie kennen, dan sta je te dansen..


Lees verder 27 juni 2024   10 mnd oud
Wasbeer (Procyon lotor)

Aan het begin van de 20e eeuw is de wasbeer vanuit Noord-Amerika geïntroduceerd in Europa. Hij wordt sinds 1960 ook in Nederland waargenomen. Net als andere exotische zoogdieren is de wasbeer moeilijk te monitoren door de lage..


Lees verder 20 juni 2024   10 mnd oud

Archief