Natuurberichten
Uitgever: Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.Pagina 5 van 39 - 387 Resultaten

Naturalis wil van alle Nederlandse soorten exemplaren hebben voor een nationale DNA-bibliotheek. Daarom organiseert het op 28 september voor de tweede keer een dag voor alle Nederlandse soortenexperts. Help de wetenschap, help..

Hoge stikstofdepositie en bodemverzuring veranderen de bodemchemie en daarmee ook de kwaliteit van planten. Metingen op een gradiënt van hoge naar lage stikstofdepositie – van Nederland tot en met Zweden – moeten laten zien..
Onderzoekers hebben de bijzondere ontdekking van een nieuwe nachtzwaluwsoort op de Indonesische eilanden Timor en Wetar gedaan: een uitdaging, gezien het onopvallende gedrag van deze vogel. ..
Voor bijna vijfhonderd Europese sprinkhaansoorten zijn geluidsopnamen beschikbaar gemaakt op de website xeno-canto. Onderzoekers en natuurliefhebbers uit heel Europa kunnen daarvan gebruik maken bij het op naam brengen van..

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli is het de nacht van de nachtvlinders. Voor de 20e keer wordt de Nationale Nachtvlindernacht georganiseerd, en deze jubileumeditie valt samen met het verschijnen van een wel heel..

In Nederland zijn 4,5 miljoen tuinen waarvan de gezamenlijke oppervlakte meer dan tien keer zo groot is als De Hoge Veluwe. Samen vormen onze tuinen het grootste natuurgebied van Nederland: Nationaal Park 'Alle Tuinen'. En dat..

Naturalis gaat onderzoeken en monitoren hoe windparken het best kunnen helpen om bij te dragen aan de biodiversiteit in de Noordzee. En dat in meer detail dan ooit gedaan is, dankzij nieuwe technieken om soorten te herkennen en te..
Warmteverschillen in stedelijke gebieden beïnvloeden de biodiversiteit van planten en dieren. Toch weten we nog maar weinig over de effecten van dit warmteverloop op de verborgen stadsnatuur, zoals bodembacteriën en korstmossen...

Op 12 juli 2020 werden een aantal zeenaaktslakken gevonden in de Oosterschelde. Door DNA-onderzoek van onderzoeksproject ARISE blijkt nu dat het gaat om een nieuwe zeenaaktslak voor Nederland. Het is de zeventigste..

De aarde warmt op en de gemiddelde temperatuur stijgt wereldwijd, waardoor we steeds vaker te maken krijgen met hittegolven. Welke impact heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? Het..