Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 54 van 197 - 1970 Resultaten

Twintig jaar geleden hield niemand het nog voor mogelijk, maar inmiddels zijn we eraan gewend: je kunt zomaar ergens een zuidelijke keizerlibel tegen het lijf lopen. De soort komt oorspronkelijk voor in de zuidelijke helft van..

Het meetnet vlinders loopt tot eind september en een groot deel van de tellingen zijn al ingevoerd. We kunnen dus, met een slag om de arm, de eerste balans opmaken. In 2020 werden er weer minder vlinders geteld dan in de..

Binnenkort beslist de Europese Unie over een nieuwe richtlijn gewasbeschermingsmiddelen. Deze is sterk afgezwakt vergeleken met het oude voorstel, heeft vrijwel uitsluitend betrekking op honingbijen en gaat uit van een gebrekkige..

Het is oktober en de regenachtige herfstdagen laten ons dat ook zien. Maar zijn er droge momenten en zeker als er een flets zonnetje bij komt dan zie je toch nog libellen. Die vliegen nog wel weken door. In ieder geval..

De herfst is een prima nachtvlindertijd. Als je nu en de komende weken op zoek gaat naar nachtvlinders, door te stropen, dan kun je flink wat uilen en andere motten te zien krijgen. Er is een aantal algemene soorten die alleen of..

Een zwart-witte vlinder die niet in de vlinderboeken staat: de buxusmot. Deze nieuwkomer uit Azië liet zich voor het eerst in Europa zien in 2006. Sinds 2018 is heel Nederland met deze vlinder 'besmet'. Waar komt deze vlinder..

Niet zeldzaam, maar wel erg leuk: de kolibrievlinder! Met de vleugels snel bewegend staat hij stil voor een bloeiende bloem. Met zijn lange roltong, die net op een gekromde snavel lijkt, zuigt hij nectar op. Fascinerend om te..

De eerste vlinders van de nieuwe generatie van oranje luzernevlinder, een trekvlinder, vliegen momenteel. Op plekken waar de soort zich in augustus heeft voortgeplant kun je nu soms wel tien of meer vlinders bij elkaar aantreffen...

Dit jaar wordt het zwart weeskind erg veel gemeld op de invoerportalen voor waarnemingen. Deze grote nachtvlinder was vrij zeldzaam en kwam voornamelijk in het Zuiden van Limburg voor, maar recentelijk zien we hem op heel veel..

Klimop is een geweldige plant. Altijd groen en één van de weinige planten die laat in het jaar bloeit. De eerste bloemen verschijnen nu en dan zijn er ook direct vlinders en allerlei andere insecten op aanwezig. Dat kan wel..