Natuurberichten

Pagina 767 van 1606 - 16058 Resultaten

Phaeocalicium populneum - Populierenspijkertje

Al 150 jaar was er niets van het Populierenspijkertje in Nederland vernomen. In de eerste helft van de 19e eeuw verzamelde botanicus Frederik Splitgerber het enige exemplaar dat tot voor kort uit Nederland bekend was. De miniscule..


Lees verder 28 september 2018   6 jaar oud
Effectieve preventie bij schapen boer in Sachsen-Anhalt: flexnetten op stroom en goed opgeleide kuddebewakingshonden die het opnemen voor de schapen

Recentelijk zijn er door de Duitse deelstaatoverheid nieuwe cijfers gepubliceerd over het aantal wolvenroedels en schade door wolven aan vee in Nedersaksen. Hieruit blijkt dat het aantal roedels met één derde is toegenomen, maar..


Lees verder 27 september 2018   6 jaar oud

De Roemeense hamster is het nog zeldzamere zusje van onze eigen korenwolf. De soort komt alleen voor in Roemenië en is ook daar lastig te zien te krijgen. Toch lukte het natuurfotograaf en natuurfilmer Rollin Verlinde om een..


Lees verder 27 september 2018   6 jaar oud
honingbijen - primair

De wereldwijd meest gebruikte onkruidverdelger, glyfosaat, verstoort het bacterieleven in de darmen van bijen en maakt ze daarmee vatbaarder voor dodelijke infecties, blijkt uit een recente publicatie. Het middel, dat onder andere..


Lees verder 27 september 2018   6 jaar oud
Verdroogd dijktalud in rivierengebied

Na de eerste week van augustus eindigde een periode van extreem warm en droog weer. Verdorde graslanden kleurden weer snel groen. Wat zijn de effecten op planten van deze extreme zomer geweest? Enkele voorbeelden van de gevolgen..


Lees verder 26 september 2018   6 jaar oud

Van de vier nieuwe Nederlandse weekdiersoorten die we dit najaar aan de faunalijst konden toevoegen, is het Samengedrukte erwtenmosseltje de kleinste. Deze tweekleppige leeft al langer in ons land. Het bleek onlangs om een aparte,..


Lees verder 26 september 2018   6 jaar oud
Slootbeheer

In Nederland ligt ruim 300.000 kilometer sloot. Vegetatierijke, ondiepe wateren zijn van groot belang voor de voortplanting en opgroei van vis- en amfibiesoorten. Het slootmilieu staat echter onder druk door het jaarlijks maaien..


Lees verder 26 september 2018   6 jaar oud
Klimopbij

De eerste waarneming van de klimopbij stamt uit 1997 uit Maastricht. Lange tijd is hij tot het zuiden beperkt gebleven, met in 2012 uitsluitend nog waarnemingen uit Zeeland en Limburg. In 2016 dook de soort ineens op in Lelystad...


Lees verder 25 september 2018   6 jaar oud
Pimpelmees in de regen

Geen ontkennen meer aan: het is herfst. Het seizoen van véél regen en vaak wateroverlast. Geen nood, wij Nederlanders draaien onze hand niet om voor het oplossen van waterperikelen. Maak dus een watertuin, met een regenton en..


Lees verder 25 september 2018   6 jaar oud
zuidelijke luzernevlinder - primair

De gele luzernevlinder is een trekvlinder die jaarlijks in wisselende aantallen vanuit het zuiden ons land binnenkomt. 2018 was een erg goed jaar en nog steeds worden er gele luzernevlinders gemeld. In augustus kwamen er ook..


Lees verder 24 september 2018   6 jaar oud

Archief