Natuurberichten

Pagina 848 van 1701 - 17003 Resultaten

kolibrievlinder 2 - primair

Het was een erg goed jaar voor de kolibrievlinder en veel mensen hebben kunnen genieten van deze trekvlinder, die ook veel in tuinen te zien is. De kolibrievlinder trekt normaal gesproken in het najaar weg naar het zuiden, maar er..


Lees verder 13 december 2018   6 jaar oud

In het Noordzeekanaal leven diverse brakwatersoorten, waaronder ook exoten die met schepen zijn meegelift. Een klein, obscuur, aanvankelijk niet als exoot herkend slakje, is hier zeker al sinds april 2014 aanwezig. Vanwege lopend..


Lees verder 12 december 2018   6 jaar oud
Aziatische hoornaar voor vliegopening bijenkast

In 2018 zijn twee nesten van de Aziatische hoornaar gevonden, beide in het zuidwesten van ons land. De aangetroffen nesten zijn succesvol bestreden. Daarnaast worden met name in Zeeuws-Vlaanderen incidenteel Aziatische hoornaars..


Lees verder 12 december 2018   6 jaar oud
Tuber melanosporum. Zwarte truffel

De zwarte truffel, een zeer kostbare delicatesse uit Zuid-Europa, is slecht bestand tegen de zeer warme en droge zomers. Met de verwachte stijging van de temperatuur en grotere droogte deze eeuw is de voorspelling dat de..


Lees verder 12 december 2018   6 jaar oud
Soepschildpad bij Bonaire

Met nieuwe strategieën is het tanende voortplantingssucces van zeeschildpadden als gevolg van klimaatopwarming drastisch te verbeteren. Dat blijkt uit experimenten, uitgevoerd in het St. Eustatius Marine Park in Caribisch..


Lees verder 11 december 2018   6 jaar oud
Boomklever

Na een zachte herfst, breekt voor vogels de meest barre tijd van het jaar aan. De winter. De koude nachten zijn lang, de dagen om voedsel te zoeken kort. En er is al zo weinig voedsel te vinden in de wintermaanden. Hoogste tijd..


Lees verder 11 december 2018   6 jaar oud

In 1969 werd de Lauwerszee ingedijkt en is op twee plekken begonnen met een monitoring van bodemfauna die tot 2008 doorging. Het aantal individuen dat per jaar gevangen werd vertoonde in de beginfase pieken, maar stabiliseerde..


Lees verder 10 december 2018   6 jaar oud
maanwaterjuffer - primair

De maanwaterjuffer was op de hogere zandgronden van oudsher een vrij algemene soort die in de meeste gebieden met vennetjes wel gevonden kon worden. De laatste 15 jaar gaat hij echter sterk achteruit en is op veel vroegere..


Lees verder 10 december 2018   6 jaar oud
Zoekkaart Leefgebied van de otter

Vanuit het grensoverschrijdende project Groen Blauwe Rijn Alliantie worden in Nederland en Duitsland veldlessen gegeven waarbij rivier, natuur, water, otters en trekvissen centraal staan. Als inspiratie tijdens de veldles wordt er..


Lees verder 9 december 2018   6 jaar oud
Tuinschuurtje, tuinieren, bestrijdingsmiddelen

De provincie onderzocht dit jaar de mogelijkheden om in Noord-Brabant het gebruik van glyfosaat zoveel mogelijk tegen te gaan. Dit naar aanleiding van de verlenging van de Europese toelating van glyfosaat in 2017, terwijl er ook..


Lees verder 7 december 2018   6 jaar oud

Archief