Natuurberichten
Uitgever: Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels
Grauwe Kiekendief - Kenniscentrum Akkervogels is een internationaal kennisinstituut op het gebied van bescherming van akkervogels en natuurbeheer in agrarisch gebied.Pagina 9 van 16 - 151 Resultaten

Sinds tien jaar worden er in Nederland graanveldjes ingezaaid om zaadetende akkervogels de winter door te helpen. In december doken bij het Groningse Zuidbroek plotseling zes Grauwe Gorzen en twee Witkopgorzen op tussen de groepen..

Door het inzaaien van groenbemesters (veelal bladrammenas) na de graanoogst, zijn in de akkerbouw grote arealen graanstoppels verdwenen. Dat betekent dat er minder voedsel beschikbaar is voor muizenetende roofvogels en zaadetende..

Een Brits vrouwtje Grauwe Kiekendief vliegt voor haar overwintering helemaal naar de kust van Ghana. Nog niet eerder in twaalf jaar zenderonderzoek, en na 67 Grauwe Kiekendieven gezenderd te hebben, is een Grauwe Kiekendief zó ver..

De vergroening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van Europa draait uit op een drama voor veel akkervogels. Rond akkers waar in voorgaande jaren nog vele tientallen ruigpootbuizerds overwinterden, zijn nu nog maar..

De Grauwe Kiekendief is door de provincie benoemd tot de ‘Soort van Groningen’. Leerlingen van Groningse basisscholen kozen op 18 november voor deze zeldzame roofvogel. Tijdens een eerdere publieksstemming verwierf deze Groningse..
De telmethode Meetnet Agrarische Soorten voor het monitoren van broedvogels in het agrarische gebied blijkt ook zeer geschikt om de verspreiding van grotere zoogdieren in kaart te brengen. Een mooi voorbeeld is 'hoe de Hazen..

De eerste Blauwe Kiekendief met een satellietzender vliegt momenteel in Noord-Nederland rond. Het jonge vrouwtje is dit jaar praktisch op de Duitse grens uit het ei gekropen. Na wat omzwervingen in Duitsland verblijft zij..

Grauwe Kiekendieven moeten aan het einde van hun overwintering in de Sahel harder werken om aan voedsel te komen. Onderzoekers van Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Rijksuniversiteit Groningen beschrijven in een wetenschappelijke..

Tijdens het ringen van jonge Grauwe Kiekendieven wordt aan Werkgroep Grauwe Kiekendief (WGK) regelmatig de vraag gesteld: hoe oud worden deze vogels? Een eenvoudige vraag waarop het antwoord complex is. De literatuur vertelt ons..

Maarliefst 19.162 prooiresten staan er nu in de database van Werkgroep Grauwe Kiekendief. Sinds 1992 verzamelen we braakballen en prooiresten van in Nederland broedende Grauwe Kiekendieven. Hun prooikeuze wordt bepaald door de..