Natuurberichten

Pagina 922 van 1532 - 15315 Resultaten

Dijk bij Lent. Rijksmonument 418950 brugkazemat Lent Oost
Foto: Havang, CC0-licentie

Afname van de soortenrijkdom van graslanden op dijktaluds leidt tot dramatische verhoging van erosie en dijkslijtage. Dit is het resultaat van meerjarig onderzoek van de leerstoelgroepen Natuurbeheer & plantenecologie en..


Lees verder 2 juni 2015   8 jaar oud
Zeearend

BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland onderdeel van uitmaakt, publiceerde gisteren een verontrustend rapport waaruit duidelijk wordt dat Europa een groot deel van haar eigen..


Lees verder 2 juni 2015   8 jaar oud
Kale rode bosmier

In Venlo zijn kale rode bosmieren bedreigd door de aanleg van wegen en een industrieterrein en recentelijk ook door de aanleg van de Floriade. Hier is een unieke oplossing verzonnen: er zijn speciale mierentunnels aangelegd...


Lees verder 2 juni 2015   8 jaar oud

Op dit moment zijn er vijf soorten dikkopjes te zien. De 4 die in het voorjaar vliegen, maar ook de eerste groot dikkopjes zijn al gesignaleerd. Een aantal van de zeldzame dikkopjes wordt de laatste jaren wat meer gezien...


Lees verder 1 juni 2015   8 jaar oud
Zandhommel op rode klaver

De zandhommel kwam vroeger in heel Nederland voor, maar nu alleen nog in de Zuid-Hollandse Delta. Onlangs werd vastgesteld dat deze bedreigde hommel heeft geprofiteerd van natuurontwikkeling door Natuurmonumenten op het eiland..


Lees verder 1 juni 2015   8 jaar oud
Cetti's zanger, wikipedia,  GNU Free Documentation License

In Klimaatbuffer IJsselmonde zijn twee Cetti’s zangers ontdekt. Deze zeldzame vogels broeden al in de buitendijkse wilgenruigtes van IJsselmonde. De Cetti’s zanger is een soort die profiteert van een warmer wordend klimaat...


Lees verder 31 mei 2015   8 jaar oud
Bruine beer
Foto:Jean-noël Lafargue, Free Art Licentie

In de middeleeuwen leefden in Zeeland bruine beren. Bij recente archeologische veldverkenning in de duinen van de Kop van Schouwen zijn door archeologen van de AWN (Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie) botten van de..


Lees verder 30 mei 2015   8 jaar oud
Otter VOOR EENMALIG GEBRUIK

Hoewel otters in Nederland het gehele jaar door jongen kunnen krijgen, is er sprake van een piek in geboorten in de periode juli tot en met oktober. Aangezien de draagtijd van otters circa 2 maanden bedraagt, is de piek in paren..


Lees verder 29 mei 2015   8 jaar oud
Roepende grutto

Eind mei. Terwijl veel soortgenoten hun kleine jongen nog bewaken, staan de eerste groepen grutto’s al op verzamelplaatsen. Voor deze vogels is het broedseizoen voorbij. Of het nu komt door predatie van hun jongen, een uitgemaaid..


Lees verder 29 mei 2015   8 jaar oud
Bijenzwerm op knotwilg

Op de website Wageningenzoemt.nl wordt dit jaar voor het eerst bijgehouden waar en wanneer bijenzwermen gezien worden. Tot nu toe komt onverwacht 70 procent van de zwermwaarnemingen uit het rivierengebied en de veenweidegebieden..


Lees verder 28 mei 2015   8 jaar oud

Archief