Natuurberichten

Pagina 954 van 1683 - 16826 Resultaten

Koekoek

Het voorjaar is in aantocht. In Nederland merken we dat aan terugkerende grutto’s, de zang van merels en de eerste witte kwikstaarten bij de boerderijen. Maar ook voor de langeafstandtrekkers in Afrika komt het voorjaar eraan. De..


Lees verder 28 februari 2017   8 jaar oud
meidoornspanner primair

In januari en februari denken nog niet veel mensen aan nachtvlinders, maar de eerste soorten zijn toch echt al actief! Naast de winteruilen en voorjaarsspanners hebben ook de meidoornspanners alweer gevlogen. Met erg veel geluk..


Lees verder 27 februari 2017   8 jaar oud

Hoe oud dieren in de natuur worden is van meerdere factoren afhankelijk. Eén daarvan is het gebit. Onlangs moesten we een oudere konik-merrie in laten slapen. Na afloop is haar gebit onderzocht waarbij duidelijk zichtbaar was dat..


Lees verder 27 februari 2017   8 jaar oud
Pepermint Goby

Het Nederlands-Caribische eiland Sint Eustatius heeft een bijzonder rijke onderwaternatuur. Sinds 1996 is de natuur rond Sint Eustatius beschermd in een Marien Park dat beheerd wordt door STENAPA. De mariene natuur staat echter..


Lees verder 26 februari 2017   8 jaar oud
Boterbloemen

Boterbloemen staan bekend om hun intense, glanzend gele kleur. Al een eeuw lang proberen biologen te begrijpen waarom deze bloemen zo opvallend zijn. Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben voor het eerst alle kennis..


Lees verder 24 februari 2017   8 jaar oud
atalanta primair

De atalanta was het schoolvoorbeeld van een trekvlinder. In het najaar vlogen ze naar zuidelijker streken om zich voort te planten, waarna ze stierven. In het voorjaar vlogen de nakomelingen weer naar ons land of nog verder naar..


Lees verder 23 februari 2017   8 jaar oud
Zwarte els, Alnus glutinosa, bloei

Door de relatief hoge temperaturen komen elzenbomen nu op grote schaal in bloei. Het LUMC registreerde de afgelopen dagen een sterk oplopende elzenpollenconcentratie. Tegelijkertijd staan ook hazelaars volop in bloei...


Lees verder 23 februari 2017   8 jaar oud
veldkrekel vrouw - Gryllus

In 2016 zijn op twee locaties in Nederland resten van veldkrekels aangetroffen in braakballen van kerkuilen. Deze zijn voor zover bekend nog niet eerder in Nederlandse braakballen aangetroffen. ..


Lees verder 23 februari 2017   8 jaar oud
Glasaal en driedoorn

De intrek van glasaal (jonge aal) is sinds 1980 sterk teruggelopen tot een zeer laag niveau. Ieder voorjaar wordt daarom met spanning uitgekeken naar de komst van een nieuwe generatie. Langs de gehele Nederlandse kust wordt..


Lees verder 22 februari 2017   8 jaar oud

In het bos op de grond kom je soms blauwgroene stukken eikentak tegen. Dit wordt veroorzaakt door het mycelium van de kopergroenbekerzwam. De bekertjes worden op het hout slechts zelden waargenomen en dan meestal alleen in de..


Lees verder 22 februari 2017   8 jaar oud

Archief