Natuurberichten

Pagina 982 van 1684 - 16839 Resultaten

Bladaantasting met fytoftora op het aardappelras 'Parel'

Een team van Europese onderzoekers heeft in de afgelopen jaren de genetische variatie verspreiding van de veroorzaker van gevreesde aardappelziekte phytophthora in kaart gebracht. Dat gebeurde op een schaal die uniek is in de..


Lees verder 29 september 2016   8 jaar oud

De Gesteelde lakzwam is een echte blikvanger. De glanzende oranjebruine tot purperbruine steel en hoed geven aan deze houtzwam een ietwat onnatuurlijke indruk. Alsof het niet uit levende materie bestaat, maar uit versteend en..


Lees verder 29 september 2016   8 jaar oud
Zandhommel koningin op rode klaver

Tijdens de 1000-soortendag op 17 en 18 september werd een nieuwe populatie van de zandhommel ontdekt op de Korendijkse slikken. Deze bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor, maar is in de tweede helft..


Lees verder 28 september 2016   8 jaar oud
Tweekleurige vleermuis

In Nederland worden deze septembermaand overal Tweekleurige vleermuizen gemeld. Het gaat vooral om vondsten van nog levende dieren in en om woningen. De vrijwilligers van Vleermuiswerkgroep Nederland en vleermuisopvangen hebben er..


Lees verder 28 september 2016   8 jaar oud
Houtduiven trekken

Een van de meest spectaculaire natuurfenomenen die we in Nederland kunnen zien nadert z’n hoogtepunt: de najaarstrek van vogels. Ons land stroomt momenteel vol met miljoenen trekvogels. Zeldzame soorten kunnen opeens overal..


Lees verder 27 september 2016   8 jaar oud
Onderwaterbladen van Rivierfonteinkruid

Voor het Project Haringvliet volgen sportduikers van de Nederlandse Onderwatersport Bond en stichting Anemoon de flora en fauna gedurende de verzilting van het Haringvliet (Kierbesluit). Tijdens een aantal monitoringsduiken, die..


Lees verder 27 september 2016   8 jaar oud
idylle Kwadendamme primair

Er is de laatste tijd een groeiende aandacht voor groen in de stad. Groen is gezond en groen speelt een rol bij klimaatadaptatie, waterberging en het afvangen van fijnstof. Maar groen in de stad kan ook belangrijk zijn voor..


Lees verder 26 september 2016   8 jaar oud
konik lisdodde

Konikpaarden hebben in de natuur een gevarieerd menu tot hun beschikking. Bij het introduceren van dieren in een nieuw gebied is dat soms even omschakelen. De konikpaarden in de Noordwaard hebben sinds kort ontdekt dat lisdoddes..


Lees verder 26 september 2016   8 jaar oud
moerasslak

In Nederland duiken steeds weer nieuwe exotische dieren en planten op. Niet zelden nemen deze nieuwkomers in korte tijd sterk in aantal toe. Andere exoten gedragen zich minder invasief. Na de eerste vondst in 2008, komt de Chinese..


Lees verder 25 september 2016   8 jaar oud
Suzuki-fruitvlieg op prunus lauruscerus, Laurier 18-9-2016

De suzuki-fruitvlieg blijkt inmiddels op grote schaal vruchten in de natuur aan te tasten. De afgelopen zeer warme periode stimuleerde de verdere uitbreiding van deze schadelijke fruitvlieg. Doordat de vruchten van soorten als..


Lees verder 25 september 2016   8 jaar oud

Archief