Natuurberichten

Uitgever: Muggenradar

Muggen… Slapeloze nachten… Jeukende bulten. Maar hoeveel overlast veroorzaken muggen nu eigenlijk? Waar komt de meeste overlast voor? En gaat dat in de toekomst veranderen door bijvoorbeeld klimaatverandering? Steekmuggen zijn niet alleen lastig, maar kunnen ook betrokken zijn bij de overdracht van ziektes. Denk hierbij aan Knokkelkoorts of het westnijlvirus. Alle informatie die u moet weten over muggen en eventuele overlast staat in de onderstaande natuurberichten. Regelmatig komen er nieuwe natuurberichten bij over muggen in Nederland en het buitenland. De meest recente berichten staan bovenaan. Of meld en bekijk de actuele muggenoverlast bij u in de buurt of op Muggenradar.nl.

Pagina 2 van 3 - 29 Resultaten

Culex pipiens gewone huissteekmug vrouwtje

Tijdens de recente zeer warme periode verdubbelde het aantal mensen dat muggenoverlast had van 30 procent naar 60 procent. Dat blijkt uit ruim 1700 waarnemingen die via Muggenradar.nl werden doorgegeven. In Friesland is de..


Lees verder 31 augustus 2020   3 jaar oud
De gewone huissteekmug (Culex pipiens) met bloedmaal

Afgelopen weekend is een nieuw landelijk onderzoek naar de verspreiding van steekmuggen en door muggen overdraagbare virussen van start gegaan. Mensen die last hebben van steekmuggen kunnen de komende maanden meedoen aan het..


Lees verder 10 juli 2020   3 jaar oud
Zieke merel voor eenmalig gebruik

Voor het 4e jaar op rij is het usutuvirus in Nederland vastgesteld. Net als in voorgaande jaren is het virus niet alleen bij wilde maar ook bij gehouden vogels aangetoond. Een opvallend verschil met voorgaande jaren is het lage..


Lees verder 15 oktober 2019   4 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

In 2018 is bij 1503 mensen in de Europese Unie Westnijlkoorts vastgesteld. Daarvan zijn er 181 overleden. Deze aantallen liggen ver boven die van de voorgaande jaren. Het uitbraakseizoen duurde ook langer dan voorheen. Het virus..


Lees verder 9 januari 2019   5 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

Het aantal mensen met Westnijlkoorts in Zuid-Europa is dit jaar ongebruikelijk vroeg opgelopen. Inmiddels zijn 948 humane infecties bekend en zijn al 90 mensen overleden. Recent werd het virus voor het eerst vastgesteld bij uilen..


Lees verder 17 september 2018   5 jaar oud
Platgeslagen huissteekmug

Het weer de afgelopen weken was gunstig voor de huissteekmug. De eerste generatie kwam volgens onze berekeningen al eind mei tevoorschijn. Bijna een maand eerder dan normaal. Door de hoge temperaturen en voldoende neerslag komt..


Lees verder 13 juni 2018   5 jaar oud
female gewone steekmug culex pipiens copyright BUGSinthepicture Voor gebruik vragen bij hans.smid@wur.nl

Uit ons Muggenradaronderzoek blijkt dat door het hele land de molestus huissteekmug voorkomt. Kenmerkend voor deze mug is dat hij niet in winterrust gaat en dus midden in de winter op zoek naar bloed kan gaan. Help met ons..


Lees verder 31 december 2017   6 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

Vandaag promoveert Chantal Vogels op haar onderzoek naar de rol van de noordelijke huissteekmug bij de overdracht van het West-Nijl virus in Europa. Een belangrijke conclusie is dat Nederlandse steekmuggen het West-Nijl virus..


Lees verder 8 september 2017   6 jaar oud
Klamboe

Ondanks het feit dat er sinds eind juni voldoende broedplaatsen zijn voor muggen is de muggenpopulatie nog dusdanig laag dat relatief weinig mensen muggenoverlast ervaren. Slechts 6 procent van de mensen die afgelopen week via..


Lees verder 20 augustus 2017   6 jaar oud
Culex pipiens, Huissteekmug

De hoge temperaturen zijn ideaal voor steekmuggen. De vraag is echter hoe groot de muggenoverlast daadwerkelijk is. Door de droogte zijn er minder broedplaatsen rondom huizen beschikbaar waarin muggen opgroeien. Geeft u op..


Lees verder 22 juni 2017   6 jaar oud

Archief