Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 10 van 78 - 780 Resultaten

Maandag 24 oktober organiseert de Nederlandse Mycologische Vereniging een online lezing waarin Thom Kuyper aan de hand van diverse vragen dieper zal ingaan op de effecten van stikstofdepositie op paddenstoelen en de betekenis..


Lees verder 18 oktober 2022   1 jaar oud

Eind augustus 2014 werd in Flevoland een voor Nederland nieuw soort oorzwammetje gevonden. Vijf dagen later werd deze soort, met opvallende vermiljoen kleur, ook ontdekt in de provincie Zeeland. Er werd na deze snelle tweede..


Lees verder 12 oktober 2022   1 jaar oud

Hans Adema was deze keer de eerste die de Zwarte amaniet (15 stuks!) aantrof in Polderpark Cronestein te Leiden. De Zwarte amaniet werd voor het eerst in Nederland gevonden in 2000. Het is een mysterie waar precies de herkomst..


Lees verder 5 oktober 2022   1 jaar oud
Vliegenzwam

Paddenstoelen hebben niets met heksen te maken, maar dat maakt ze niet minder magisch. Het zijn de opruimers van de natuur, ze leven in een symbiose met bomen en voorzien dier en mens van eten...


Lees verder 5 oktober 2022   1 jaar oud
Stoeprandvingermos

De Hortus botanicus Leiden besteedt veel aandacht aan planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf genoeg leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..


Lees verder 2 oktober 2022   1 jaar oud

Een vaartocht op het Ilperveld is altijd de moeite waard. Niet alleen vanwege de bijzondere vogelsoorten die hier worden waargenomen, maar ook vanwege de paddenstoelen. In dit grote laagveenmoeras deint de bodem op sommige..


Lees verder 28 september 2022   1 jaar oud
Suillus grevillei 1, Gele ringboleet,

Precies honderd jaar geleden waren de gevolgen van de grote droogte in 1921 nog goed merkbaar in de natuur. In zijn column over paddenstoelen gaat Jac. P. Thijsse in op de effecten. Hij schrijft ook over het belang van de..


Lees verder 23 september 2022   1 jaar oud

De bekende rood met witte stippen-Vliegenzwam is paddenstoel van het jaar 2022. Komende zaterdag is ook nog eens de Europese Dag van de Paddenstoel: reden genoeg om op zoek te gaan naar deze mooie paddenstoel. Dit jaar vindt weer..


Lees verder 21 september 2022   1 jaar oud
Kastanjeboleet primair

De gevolgen die het teveel aan stikstof heeft op de natuur is complex en voor veel mensen blijft het onduidelijk en vaag. Maar de overmatige stikstofdepositie heeft wel degelijk hele concrete gevolgen voor planten en dieren in ons..


Lees verder 16 september 2022   1 jaar oud

Tijdens een paddenstoelenexcursie in het kasteelpark van Nyenrode te Breukelen, werden afgelopen week opvallend veel Gekroesde melkzwammen aangetroffen. Eigenaardig, want de lange droogteperiode had in dit park zijn sporen wel..


Lees verder 15 september 2022   1 jaar oud

Archief