Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 64 van 78 - 778 Resultaten

Vloksteelsatijnzwam

Op 27 november vond Chris Bruggeman, lid van de Paddenstoelenwerkgroep Meetjesland, de zoveelste zeldzame paddenstoel in het Bellebargiebos te Waarschoot. Het betreft de Vloksteelsatijnzwam, een soort die pas voor de vierde keer..


Lees verder 21 december 2011   12 jaar oud
Tremella mesenterica
Gele Trilzwam
Nico Dam

Terwijl schaatsfanaten tandenknarsend naar de thermometer kijken, kunnen paddenstoelenliefhebbers hun hart ophalen. Het zachte, regenachtige winterweer zorgt er namelijk voor dat er in de duinen en het bos nog een heleboel zwammen..


Lees verder 18 december 2011   12 jaar oud
Brede aardtong

In het natuurmonument het Zwanenwater in Noord-Holland blijken maar liefst zeven soorten aardtongen voor te komen waaronder een aantal, voor Nederland, zeer zeldzame soorten...


Lees verder 14 december 2011   12 jaar oud
Entomophthora cf. forficulae op oorworm

Op onze planeet leven organismen op verschillende wijzen samen. Eén van die samenlevingsvormen is parasitisme, waarbij de ene partner alleen voordelen heeft en de andere partner enkel nadelen ondervindt. Parasieten zijn over het..


Lees verder 7 december 2011   12 jaar oud
Spore omwikkeld door zweepdraden van omringende bacteriën

Onder “normale” omstandigheden beconcurreren schimmels en bacteriën elkaar. Toch blijkt uit een grotendeels in Wageningen uitgevoerde studie dat sommige soorten bacteriën en schimmels een verbond sluiten om elkaar actief te helpen..


Lees verder 7 december 2011   12 jaar oud
Oranje schijnoesterzwam

Paddenstoelen herkennen op foto lukt doorgaans slecht. Tal van kenmerken zoals geur of smaak, standplaats en/of de onderkant van de hoed kan je op foto’s niet of moeilijk inschatten. Daarom zijn bewijsfoto's van paddenstoelen op..


Lees verder 1 december 2011   12 jaar oud
Viltige aardster

Aardsterren verschijnen vanaf half augustus totdat de winter echt invalt. Ze blijven, in tegenstelling tot de meeste paddenstoelen, lang herkenbaar en dus vindbaar door hun stevige huid. Veel soorten zijn te vinden in de kalkrijke..


Lees verder 1 december 2011   12 jaar oud
Amethistknotszwam

Kerkhoven blijken een belangrijk toevluchtsoord voor zeldzame en kleurrijke graslandpaddenstoelen als Elfenwasplaat en Sikkelkoraalzwam. De combinatie van goed onderhoud en geen bemesting maken kerkhoven zo geschikt voor deze..


Lees verder 23 november 2011   12 jaar oud
Rode Geuzen bij Slot Loevestein met GPS-zender.

Er zijn in het Munnikenland momenteel Oranje Mestzwammetjes te vinden op de mest van de Rode Geuzen. Doordat de runderen niet worden ontwormd, is de mest van de dieren vrij van allerlei schadelijke stoffen. En daarvan wordt..


Lees verder 20 november 2011   12 jaar oud
Kastanjebruine vezelkop - Inocybe tjallingiorum

De meest recente toevoeging aan de Vlaamse paddenstoelenlijst is de Kastanjebruine vezelkop. Die vondst, op 6 november in Nijlen, illustreert goed hoe bijzondere paddenstoelen soms op belachelijke plekjes opduiken...


Lees verder 14 november 2011   12 jaar oud

Archief